• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

46-ият парламент ще се запомни с лицемерното поведение на "партиите на протеста"

46-ият парламент ще се запомни с лицемерното поведение на "партиите на протеста"

/КРОСС/ Какво става през последните дни в Народното събрание, г-н Свиленски? Само скандали, като че ли умишлено не влизате в зала, бламирате всеки опит за промяна. Обвиняват ви, че действате в синхрон с ГЕРБ и ДПС.

Позволете да не се съглася с тези твърдения. Напротив, БСП през последните три седмици се държеше най-отговорно и най-достойно в българския парламент, бягайки от всички тези скандали и гледайки в една-единствена цел, а именно - създаването на правителство на България и създаването на мнозинство, което да може да приеме бюджет, реформа в съдебната система, да смени Гешев.

Лицемерното поведение на "Има такъв народ" и "Демократична България", които твърдяха, че искат съдебна реформа, но не дойдоха на преговорите за съдебната реформа, за кабинета, за програмата, доведе до това. Целият парламент знаеше, че БСП имаше пленум от 14.00 ч., но сутринта на председателски съвет нито един от тези лидери на тези партии не постави въпроса да удължим времето, защото ще се гледа закона за НСО. Чакаха БСП да отиде на пленум, видяха, че са 100 човека в зала и решиха да променят закона за НСО с ясното съзнание, че ще направят тези скандали. Те имитират желание за реформа и за съставяне на правителство, когато е ясно, че няма как да стане. Искат едно - да лъжат българските избиратели.

Днес на заседанието на правна комисия двама колеги от парламентарната група на БСП са отсъствали. Знаете ли кога е свикано това заседание на правна комисия? Късния следобед на предишния ден. Единият колега, който не е присъствал на заседанието, е на погребение и няма как да бъде върнат обратно. Другият колега е бил на предварително медийно уговорено участие. И с това нещо сега се спекулира, че БСП е избягала от заседания на комисията. Ами да си осигурят мнозинство. Ние затова искахме правителство.

С какво ще запомним 46-ия парламент?

46-ия парламент ще го запомним с лицемерното поведение на "партиите на протеста". Спомняте ли си по времето на 45-ия парламент как всички искаха пенсиите да бъдат актуализирани към дохода за 2018 г.? Спомняте ли си как всички гласуваха "за" на първо гласуване на този законопроект? И изведнъж, сега в бюджетна комисия, само БСП подкрепя този закон и всички други не го подкрепят. Ето това е лицемерното поведение - преди изборите да лъжеш възрастните хора, че ще им актуализираш пенсиите, да влезеш в парламента и да се откажеш от тази актуализация. Преди изборите да казваш, че искаш да смениш Борисов и Гешев, а като влезеш в парламента изведнъж се оказва, че не искаш да смениш Борисов, а искаш да смениш охраната на Гешев. Това нещо българските граждани трябва да го знаят.

Вие казвате, че те са политически лицемери, а вашите опоненти казват, че вие си правите политически пиар, вземайки третия мандат с ясното съзнание, че той няма да бъде реализиран, защото "Има такъв народ" дадоха такава заявка още преди да го вземете. "Демократична България" заговориха много по-рано за червени линии между тях и вас. Как ще отречете това, че наистина не си направихте политически пиар?

Според мен колегите, които обвиняват в правене на политически пиар или не знаят същността на думата пиар, или не знаят какво искат да кажат. Защото започнаха да говорят за политически пиар, когато БСП вкара камерите и журналистите на преговорите с политическите партии, на срещите със синдикатите и работодателските организации. Това за тях е политически пиар. Ако се срещаме в офиса на някого - тайно, без камери и без журналисти - това не е политически пиар. Но когато поканиш обществото да види как се говори за правителство, как се говори за бюджет и за програма, това било политически пиар. Ние искаме да правим политика пред камерите, за да знаят гражданите, когато БСП предложи управление, с цената на какво го е предложила. Защото иначе тези разговори зад камерите и в офисите после започват да се изнасят от парламентарната трибуна - ти спомняш ли си като дойде при мен, спомняш ли си като дойдох при теб. Затова нека всичко да е сложено на масата.

Г-н Свиленски, как приехте този категоричен отказ да реализирате третия мандат? Като някакво лично отношение към БСП и невъзможност да се колаборира с БСП или като принципна постановка за 46-ия парламент?

Отказът на другите партии за реализиране на третия мандат бих го приел като лично отношение към партията ако тези партии бяха направили опит с първия мандат и бяха дошли на разговорите за третия да кажат - вижте, не ни харесва това и това, което предлагате. Първият мандат си спомняте ДБ - категорично няма да подкрепим мандат на ИТН. Решението на Националния съвет на БСП беше - подкрепяме правителството на ИТН ако сменят онзи кандидат-министър, който беше сутринта в една телевизия и взриви общественото мнение. Това беше позицията на БСП. Тогава и сега бяхме категорични, че България трябва да има правителство. Другите партии обаче не искат правителство. Те искат Борисов да продължи да управлява и статуквото да продължи да се окопава.

Затова така постъпват - поставят невъзможни разделителни линии с ясното съзнание, че статуквото трябва да остане.

В разговорите, които водихме с "Изправи се, БГ! Ние идваме!" стигнахме до единно мнение, че ако не можем да направим кабинет, поне трябва да актуализираме бюджета. И това наистина е една реална и очаквана от българските граждани работа, която трябва да бъде свършена от Народното събрание. Само че какво се случи - когато в петък г-н Трифонов каза, че кабинет няма да има, ние внесохме предложение за скъсяване на сроковете. Няма смисъл бюджетът да се гледа две-три-четири седмици, при положение че единствената работа на парламента е да направи бюджета. Предложихме в събота извънредно заседание на бюджетна комисия, във вторник извънредно заседание на парламента, за да се гледа бюджета. Във вторник вечерта връщаме мандата и оттам нататък президентът решава кога да разпусне парламента. Какво получихме - три часа скандали в парламента как това не може да стане и само след 2 часа , предложение на ИТН във вторник да има извънредно заседание.

Връщаме мандата на 7 септември. Няма смисъл този мандат да стои при БСП, при положение че е даден да се излъчи премиер и да се състави правителство. Той не е даден да се приемат закони в Народното събрание. Не поставяме президентът в деликатна ситуация, защото в Конституцията ясно пише - мандатът може да се задържи колкото е необходимо от третия мандатоносител и също няма няма срок кога президентът да разпусне парламента. Т.е. ще върнем мандата във вторник, в сряда или в четвъртък бюджетът да се приеме в пленарна зала и след това президентът има възможност да разпусне парламента и да насрочи парламентарните избори. Така че БСП няма да стане съучастник в скандалите, които произвежда този парламент.

БСП държи изборите да са "две в едно", нали така? Това обаче противоречи на позицията от страна на президента. Той казва, че това не е в духа на Конституцията и не скрива опасения, че това би се отразила върху президентската кампания. Да не би да има напрежение между вас?

Не, няма никакво напрежение. Просто президентът Радев е влязъл в политиката преди 5 години, Конституцията е приета преди 30 години, а през 2011 г. местните избори бяха заедно с президентските избори и тогава не противоречеше на Конституцията. Тогава имаше избори за кметове на общини, на райони, на населени места - доста по-сложни избори. Тогава никой не каза, че това противоречи на някакъв дух на Конституцията. Президентът може би той така вижда съвместяването на изборите, но изборите трябва да бъдат удобни не на президента, не на БСП, не на ЦИК, а на българските граждани. Защото няма как да накараме един избирател три пъти да в месеца да отиде да гласува за едни хора, които три пъти в годината го карат да ходи на избори. Така че нека да спестим на българските граждани поне тези усилия. С оглед на предстоящата ковид вълна мисля, че е разумно да са "две в едно".

Има ли обстоятелства, които биха ви накарали да ревизирате подкрепата си за кандидатурата на Радев за втори мандат?

Не мисля, че има такива обстоятелства. Имаме решение на Националния съвет.

Дори и проект, за който се говори около неговите служебни министри?

Напоследък чувам, че така се говори. Не, това е факт, потвърден от служебния премиер Янев, такъв проект се. След като каза, че би гласувал за него, предполагам, че той знае, че такъв проект има и ще се яви на избори. Иначе за какво ще гласува?

Това притеснява ли ви?

Това нито ни ядосва, нито ни притеснява. БСП като партия, която е излъчила президента Радев, българските социалисти, които два месеца обикаляха навсякъде по срещи, за да издигнат президента Радев и да го покажат като човека, който ще поведе България, сега очакват отговор - президентът Радев подкрепя ли този проект или не го подкрепя. Ще застане ли зад него, тъй като той се свързва с него? Няма лошо да се създават политически проекти, важно е обаче с чия инициатива. Защото сигналите, които получаваме от нашите структури са, че този проект, освен че се създава по линия на двамата министри, наобикалят и наши структури да участват в този проект. Това показва едно не добро отношение.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

...както винаги ,точен и ясен !

08.09.2021 12:52:50

Анонимен

Баджанака на Радев да говори за лицемерие е нехигиенично, точно вие драги заедно с ГЕРБ и ДПС гласувате единно по най важните въпроси, вие - московските еничари избрахте Цацата и Гешев, вие избрахте настоящия ВСВ и браните статуквото с всякакви средства, вие издигнахте под команда от Кремъл и тиквата Борисов, която съсипа всичко до което се докосна в България….

06.09.2021 21:44:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.