• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Георги Шопов: Цените на имотите се качват изключително бързо, което не е добре за никого

Георги Шопов: Цените на имотите се качват изключително бързо, което не е добре за никого

/КРОСС/ Цените на имотите се качват изключително бързо, което не е добре за никого. Няма сериозен бизнес, който да се радва на такъв тип покачване. Жилищата започват да стават недостъпни за нормалния, за средния българин. Ние няма да имаме клиенти, няма да има кой да ги купува тези жилища, тоест няма да имаме работа. Това каза за Bulgaria ON AIR председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов.

По думите му това бързо покачване на цените на имотите не прави добра услуга нито на икономиката ни, нито на общество, нито на бизнеса

"Тези 13% са спекулативни. Няма обективна причина войната да повиши себестойността, но така функционира глобалната търговия. Това бързо ще бъде преодоляно, проблем са тези 27% - обективната инфлация. Дойде от огромната парична маса, която се напечата в САЩ и Европа за преодоляване стреса от Ковид. Не предвидиха тази инфлация и не я управляват. Трябваше да се каже кой ще ги плати тези напечатани пари", допълни още Георги Шопов.

"Много колеги, а и собственици, не предлагат апартамент на пазара, защото знаят, че цената много се качи. Това още повече намалява предлагането, търсенето е константа и цените се качват. Кой печели от този хаос в икономиката? Тарикати и спекуланти. Губят гражданите и производителите. Големият проблем за обществото са обществените поръчки, а те са стопирани в момента. Никой не подписва нови договори", каза Шопов.

"За добро или за лошо, от 30 г. в света и в Европа няма по-добра инвестиция от тази в жилище в голям град. Жилището носи стойност, за разлика от биткойна и други имагинерни неща. Най-сигурното убежище за финансите е жилището", коментира председателят на Асоциацията на строителните предприемачи.

Шопов добави, че 7% от БВП идва от строителството, а всеки 14-и човек изхранва себе си и семейството си от строителство. До момента няма освободени работници в строителните компании.

"София е най-неуплътненият град в света. Има изключително много терени, но няма обществена воля да се прави инфраструктура, така че стоката да се изравни с търсенето. 30 г. търсенето е по-голямо от предлагането. Нямаме жилищна политика", заяви Георги Шопов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.