• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Икономист: Няма как рецесията в еврозоната да не дойде като икономически проблем и при нас

Икономист: Няма как рецесията в еврозоната да не дойде като икономически проблем и при нас

/КРОСС/ Няма как в еврозоната пет държави да са в рецесия, самата еврозона да стагнира цяла година и при нас това да не дойде като икономически проблем. Това не означава, че ще има някакви много негативни сюжети, които ще се развият, но трябва да сме реалисти, че нашите фирми ще имат проблеми, че лихвите по кредитите вече се вдигат. Това каза икономистът Кузман Илиев в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Когато фирмите започнат да изпитват затруднения, те ще започнат да освобождават работници. Безработицата ще започне да се покачва и хората ще задлъжнеят към банковата система. „Банките ще започнат в един момент да се борят за спестяванията на депозантите, да вдигат лихвите по депозитите, което веднага ще се отрази на ипотечните кредити", обясни експертът.

Вдигането на минималната работна заплата по думите му е антисоциална мярка, тъй като това влияе тежко на пазара на труда в най-изостаналите икономически региони. Безработицата при младите хора в Северозапада е около 12-13%.

Цените на имотите са раздути спекулативно, смята Кузман Илиев. „Има страхотно кредитиране. Много български търговски банки в момента играят последно 20. Те знаят, че икономическата конюнктура става по-различна, по-проблемна и в един момент те ще трябва да вдигат лихви, защото ще се борят за депозитите, и раздават кредити много евтино - 2,6 на сто лихва по ипотечните кредити. В САЩ е 7,5-7,8% - нормално ли е това според вас? Реално погледнато, ние наистина живеем в някаква наша фантазия", посочи икономистът.

В страната ни няма добри инвестиции, а в същото време има изтичане на работна ръка, коментира Илиев. „Това означава, че когато няма какво да произведеш, дупката става голяма и ще трябва да вдигаш данъци, да вдигаш осигуровки. Младите хора, които плащат пенсиите, ще трябва да търсят някъде другаде щастието си и икономическото си развитие.

Финансовият консултант Стойне Василев смята, че увеличаването на минималната работна заплата няма да доведе до повишаване на безработицата.

Банковата система у нас е свръхликвидна. „Само домакинствата има 77,7 милиарда лева. Докато банките стигнат да търсят нови средства, ще мине със сигурност доста време. Посланието на банките е „Ние не искаме вашите пари", коментира той.

В момента дълговете са около 38 милиарда лева, което като част от БВП е доста под средноевропейското ниво, отбеляза Василев.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.