• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Мая Димитрова, БСП: За нас най-важното е хората с увреждания да могат да се снабдяват с помощни средства

Мая Димитрова, БСП: За нас най-важното е хората с увреждания да могат да се снабдяват с помощни средства

/КРОСС/ „От 1 юли тази година НЗОК започва да отговаря за отпускане, отчитане, контрол, заплащане и ремонт на помощни средства за хора с увреждания. След проведена работна среща с представители на НЗОК бяхме уведомени, че е възложена заявка до нформационно обслужване" за създаване на програмен продукт за електронно предписване и отпускане, заплащане и ремонт на помощните средства.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Мая Димитрова по време на парламентарен контрол.

От трибуната тя обясни, че по новата процедура при издаден протокол ще има и попълнено от пациента заявление за съгласие за предписаните помощни средства и необходимостта от предоставянето им. „Чрез автоматичен електронен интерфейс, ЛКК или ТЕЛК ще изпращат към информационната система на НЗОК данни за издадени протоколи и заявленията към тях.  Информацията за издадените протоколи и заявленията до 1000 лева ще стават видими за Районните здравноосигурителни каси, а тези над 1000 лева – само в НЗОК“, обясни още депутатът от левицата.

По думите ѝ НЗОК и РЗОК ще разглеждат електронните протоколи в обособен модул, чрез който ще се генерират електронни одобрения и решенията на комисиите, като всяка заповед ще получава регистрационен номер. „Издадената заповед ще е видима за всички търговци на дребно в страната, които имат сключен договор с касата. Всяко лице трябва да се идентифицира пред търговеца и по зададени критерии ще се отбелязва в системата отпуснатото помощно средство, а лицата ще могат да го получат от всеки търговец“, разясни още Мая Димитрова и допълни, че след одобрение в рамките на месец НЗОК ще заплаща средствата.

„Това е съвсем нова процедура и трябва да влезе от 1 юли 2022 г.“, заяви Димитрова и в тази връзка попита министър Сербезова: дали НЗОК е готова да извърши тази дейност. „Най-важното за нас е хората с увреждания да могат да се снабдяват с помощни средства и то да го правят тогава, когато са им необходими“, обоснова се Мая Димитрова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.