• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Как златните обеци бързо се превръщат в най-новия хит при златните бижута

Как златните обеци бързо се превръщат в най-новия хит при златните бижута

/КРОСС/ Произход и история на златните обеци

Чудили ли сте се някога откъде са се появили златните обеци? Със сигурност всеки от нас е бил впечатлен от някой чифт златни обеци, като тези в бижутерия СОМАХА, поне веднъж два пъти в живота си. Интересно е, че в миналото са били носени поравно от мъже и от жени, колкото и да не ни се вярва.

По целия свят, в много различни култури обеците са били използвани за обозначаване на културна идентичност или племенната принадлежност. Те са станали толкова популярни отчасти и поради тяхната декоративна функция, защото висейки близо до лицето на човек, са непосредствен индикатор за нечий ранг, чувство за стил и богатство.

Днес почти всеки има поне един чифт измежду бижутата си, а някои притежават и цели колекции. Обеците са се превърнали в толкова важна част от украшенията ни, че в България дори имаме специален ден, на който се вярва, че трябва да се пробият ушите на малките момиченца, за да може след това да носят детски златни обеци.

Най-ранните обеци, които археолозите са открили са останали още от древните шумери. Те датират от 2500 г. пр.н.е. и представляват обикновени златни халки. Археолозите са намирали златни обеци и при египтяните, гърците, етрусите, римляните, византийците и изобщо при почти всеки народ, живял в миналото. Векове наред моделите на обеците се променяли. На по-късен етап, някъде около XVII век например са били популярни висящите обеци - както за мъже, така и за жени. Основната разлика била, че мъжете често носели по една обеца, а жените - по 2.

Много известни жени в миналото са били рисувани с големи златни обеци, символ на изящност, женственост и статут. През годините обаче е останало името на една владетелка, която е по-известна с бижутата си и в частност със златните си обеци.

Египетската кралица Клеопатра и нейното влияние върху историята на златните обеци

Безброй източници разказват за Клеопатра и нейният чар, прелъстяващ мъжете. Родена от благородническа кръв, Клеопатра принадлежала към династията на Лагидите. Почти няма изображение на Клеопатра, на което тя да не носи големи, висящи златни обеци. Останали са легенди за нейните бижута. Дори е притежавала обеци с перли, които били най-големите перли, открити по това време. Днес можем да открием десетки обеци, които да наподобяват стила на Клеопатра и пищността ѝ. Моделите са големи, тежки и изработени от злато и цветни камъни.

 

 

 

Най-новите тенденции и стиловете при златните обеци и в кои от тях си струва да се инвестира

Определено бижутерията се е развила много през вековете. Истината е обаче, че има обеци, които винаги ще се носят и няма как да не притежавате чифт от тях, ако искате да изглеждате изискано. Такива са например малките златни обеци във форма на топчета или пък цветенца. Те са красиво допълнение и към официално облекло и към ежедневното такова.

Друг много популярен модел обеци са халките. Колкото по-големи са, толкова за по-модерни се считат. Най-големите определено не са подходящи за ежедневието, но могат да паснат много добре на вечерно облекло. Новите тенденции при златните обеци намират място и за халките с много камъчета по тях. Те са по-широки и по-тежки, заради камъните, но са невероятно атрактивни.

Освен големи халки, всяка дама трябва да притежава поне един чифт висящи обеци. Съществува огромно разнообразие от модели - меки, твърди, с различни видове камъни и украшения по тях. Те са прекрасно допълнение към всеки вечерен тоалет, както и към по-елегантното дневно облекло. Златните висящи обеци често се комбинират със зелени или сини скъпоценни и полускъпоценни камъни. Цветовете на жълтото злато и камъните се подчертават един друг и бижутата носят неописуема атрактивност.
В случай че сте почитатели на по-скромните бижута, то тогава златните малки обеци във формата на сърца или знака на безкрайността ще ви допаднат изключително много. Тези обеци могат да бъдат толкова красив подарък, както за по-млади, така и за по-възрастни дами. Ако се комбинират с нежно колие или пък гривна, се превръщат в изтънчено допълнение към ежедневната визия.

Златните обеци и в миналото и днес винаги имат за цел да подчертаят стила на дамата. По-големите и атрактивни златни обеци са подходящи за места като партита, приеми или вечерни събития. Съответно пък по-малките златни обеци, обсипани с камъни, могат да се носят през деня, в офиса или пък на градска разходка. Златото обаче, точно както и всеки друг благороден метал, изисква някакво ниво на грижа.

Грижа и поддръжка на вашите златни обеци

Златото не се замърсява лесно, въпреки това трябва да се отнасяте към вашите златни обеци с внимание и грижа. Старайте се да не ги драскате и да не ги замърсявате излишно. Златните обеци се нуждаят от редовно леко почистване и поне веднъж на сезон - по-сериозно. Ако притежават камъчета е възможно да се замърсят там, където са леглата на камъчетата и да не успеете да ги почистите добре. Винаги се доверявайте на специалист, когато трябва да почиствате златни обеци. Той ще знае как най-добре да се погрижи за бижутата ви, без да ги надраска или увреди по някакъв начин.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.