• 23 Май 2024 |
 •  USD / BGN 1.8059
 •  GBP / BGN 2.2965
 •  CHF / BGN 1.9746
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 12°C

Университетите излизат на протест със закана за блокади на ключови пътища в страната

Университетите излизат на протест със закана за блокади на ключови пътища в страната
Всички държавни висши учебни училища ще бъдат затворени на 20 май

/КРОСС/ Служителите в университетите в България започват стачка от 20 май. На тази дата висшите учебни заведения ще останат затворени, а дните на протест ще се увеличават до края на семестъра. Възможно е да се стигне и до блокиране на пътищата.

На 20 май преподавателите от всички държавни университети у нас ще пристигнат с автобуси до София, за да протестират пред Министерството на финансите. От следващата седмица във висшите учебни заведения няма да има лекции, няма да се обслужват административно и студентите. Освен, че ще протестират символично с лентички в деня на 24 май, университетските преподаватели са готови да стигнат и по-далеч в отстояването на исканията си.

„Ще участваме в ефективни протестни действия пред Министерството на финансите, тъй като то е отговорно за забавянето на нашите заплати", каза в ефира на „Здравей, България" председателят на синдикална организация „Висше образование и наука" към КНСБ в УХТ - Пловдив, главен асистент Илиян Добрев. Той обясни, че висшето образование е ощететено с 350 милиона лева.

Според председателя на синдикат „ФУНИС" в университета по хранителни технологии в Пловдив Цветана Гогова увеличения на възнагражденията трябва да има и за непреподавателския състав в университетите. „Отиваме пред Министерството на финансите, защото министърът не разпорежда онова, което ни е обещано още при предишното правителство. Всички изискания, които те имат към сферата на висшето образованието на науката ние го изпълняваме и преизпълняване, но онова, което те са поели като ангажимент - не е спазено", обяви Борислава Костова от Пловдивския университет, синдикат „Висше образование и наука" към КНСБ.

Преподавателите и служителите във висшите учебни училища са готови да блокират ключови пътища в страната, като целта им не е да саботират обучението на студентите. Те заявиха, че при необходимост ще отложат и предстоящите изпитни сесии.

Национален браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ стягат протести. Те вече изпратиха писмо до президента, служебния премиер и редица институции. В него се обявяват срещу ниските възнаграждения в НИМХ, БАН, Държавните висши училища и Селскостопанската академия.

Според проф. Лиляна Вълчева държавата системно недофинансира науката и образованието. "Тази година не получихме никакви средства - нито за обучение, нито за научни дейности. От 1 януари трябваше заплатите да са повишени, но няма такова постановление. Има огромно напрежение в системата, стоим на много ниски заплати. Началната на асистент е 1810 лева. Настояваме за допълнителни средства - 11,5 млн. на месец. Висшите училища са ощетени с над 326 млн. лева за последните години", отбеляза тя.

Доц. Полина Милушева споделя, че заплатите не са променяни от години за неакадемичния състав. "Около 2300-2400 лева е средното възнаграждение. Искаме да се изпълни заложеното в постановлението в Законите за бюджета и висшето образование", посочи тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Правилно е ангажираните в образованието да получават достойно възнаграждение, но да е обвързано с качеството, а то непрекъснато спада. От друга страна много от преподавателите не са се отдали на науката, а на политическа кауза.

15.05.2024 18:20:22

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.