• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Виртуалната класна стая влиза в реалната през учебната 20/21 година

Виртуалната класна стая влиза в реалната през учебната 20/21 година

/КРОСС/ Конференцията „Образование от A до #. Иновативното училище“ срещна всички гледни точки и решения за дигиталното образование в България.

Нуждата от дигитализация в образованието и адаптиране на учебното съдържание е на фокус за българските и европейските институции и предстоят конкретни мерки в тази посока, стана ясно по време на конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище“.

Дискусията събра в София Тех Парк експерти в сферата на образованието и на технологиите, за да обсъдят кои са научените уроци от ударното въвеждане на дигиталните решения в учебния процес по време на изолация. Събитието е инициатива на икономическия портал Economic.bg, телевизионния лидер NOVA, информационния портал Dir.bg и Портала на българските общини Kmeta.bg, в партньорство с най-голямата дигитална група Нетинфо.

В тон с технологичната насоченост на конференцията пряко от Брюксел се включи българският еврокомисар с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел.

„Кризата тласна образователните институции към цифрово обучение, към нов опит и възможности и ни постави пред предизвикателства. COVID-19 ни показа, че имаме да работим по свързаността и инфраструктурата в селските региони, наличието на цифрови ресурси за всеки, осигуряването на по-голям достъп на учителите в онлайн преподаването. Инвестицията в образоването не е инвестиция в бъдещето, а в нашето настояще“, заяви българския еврокомисар и уточни, че Европа търси начин да гарантира възможност на всеки ученик да се възползва от онлайн обучението, независимо от финансовите възможности.

В дискусията участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по образованието и наука в Народното събрание Милена Дамянова, директори на училища, ректори на университети и представители на технологичния сектор.

Едновременното провеждане на час във виртуална и в реална класна стая по време на грипна ваканция, карантина или за да се спази социалната дистанция между учениците – това ще бъде една от новостите с помощта на технологичните решения през учебната 2020/2021.

„Учебната година ще започне присъствено, но заради епидемиологичната обстановка, ще се даде възможност на системата да прeвключва, когато се налага да минава на онлайн обучение“, съобщи министър Красимир Вълчев по време на конференцията. Той даде оценка Отличен (5,50 ) на учителите, които се справиха със ситуацията и потвърди, че МОН ще продължи с изграждането на STEM центрове. Още в IV клас учениците ще влизат в час с новите технологии, изучавайки компютърно моделиране и информационни технологии.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова похвали усилията на организаторите за намирането на общи експертни решения за дигиталното образование в условията на изолация.

„Поздравявам ви за темата и инициативата, защото това е истинският дебат за и с младите хора, с младото поколение. Дебат, койте е важен и за страната ни, и за града ни. Радвам се, че тук има хора, които знаят какво и знаят как. Усложнената обстановка започна да реализира по неволя много бързо целите, които сме си поставили от години.“ Кметът Фандъкова подкрепи и създаването на партньорства на терен с технологичните компании по модела на дуалното обучение. „Трябва да имаме креативност, иновативност, а институциите да покрепят, затова разчитаме на вас“ обърна се към присъстващите технологични компании столичният кмет.

„Съвременното образование на новите поколения изисква повече креативност по отношение на подхода и обучението чрез новите платформи. В новата реалност учениците са тези, които създават съдържание под ръководството на учителите. Чрез създаването на това съдържание учениците чертаят и своето кариерно развитие“, каза и председателят на Комисията по образование и наука в НС Милена Дамянова.

С наблюдения от практиката и конкретни решения в дискусията се включиха още експертите на образователните организации Център за творческо обучение и Фондация „Заедно в час“, „Джуниър Ачийвмънт“, както и на технологичните комании „Виваком“, „Мусала Софт“, „Сиском Инженеринг“, „СофтУни“, „Контракс“.  

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.