• 27 Фев 2024 |
 •  USD / BGN 1.8023
 •  GBP / BGN 2.2877
 •  CHF / BGN 2.0489
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 16°C

Министър Цоков откри форум за иновации в българското образование

Министър Цоков откри форум за иновации в българското образование

/КРОСС/ За учебната 2023/2024 година 548 български училища са със статут на иновативни. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването на националната конференция с международно участие „Умения за иновации в образованието. Във фокуса на събитието са професионалното развитие на педагогическите специалисти, ученето чрез игра и STEAM образованието.

"Образованието на 21 век е свързано с редица предизвикателства, а същевременно това е консервативна система. Тя обаче също се променя - в името на бъдещето на нашите деца и по-добрата им реализация", подчерта министър Цоков. По думите му ковид-пандемията е оказала влияние за бързо навлизане на повече дигитални решения. "Днес обаче е време на оценка и надграждане на добре работещите решения и изолиране на тези, които не доведоха до очакваните резултати", обясни министър Цоков.

В своето изказване той цитира Едуард де Боно и известната му мисъл, че "ако не проектирате бъдещето, някой или нещо друго ще го проектира вместо вас". "Затова призовавам професионалистите и тези, които са част от образователната ни система, да бъдат тези, които да проектират бъдещето на образованието. Защото в противен случай има опасността някой друг да го направи вместо тях", подчерта проф. Цоков.

Събитието събира на едно място над 400 директори на училища, учители, представители на институции, неправителствени организации, образователни експерти, медии и други заинтересовани лица. То се провежда днес и утре в Интер Експо Център в София, а организатор е Центърът за творческо обучение.

Форумът ще предостави възможности за диалог и обмен на добри практики в развитието на ключови умения на учители и ученици с подкрепата на технологиите и иновативни методи на преподаване. Ще бъде отделено внимание и на теми като мотивацията за учене през целия живот, технологиите в подкрепа на приобщаващото образование, STEM / STEAM образованието и проектно базираното учене, ученето чрез игра, както и социално-емоционалното образование.

Днес се провеждат презентации и панелни дискусии с водещи експерти. Представители на Google for Education ще покажат доклада си за Бъдещето на образованието. Специален гост е Сорен Томсен, ръководител на въздействието на програмите на LEGO® Education, Дания. В световен мащаб той работи за въвеждане на ученето чрез игра като двигател на въздействие върху обучението, което вдъхновява и развива "строителите" на бъдещето. Сред гостите са и други международни лектори като Олав Адами, основател на Fourcast for Education Белгия; Толга Йълдъръм, мениджър на международните програми за космическо обучение Space Camp Turkey, Гонзало Санчес от Edpuzzle и други.

В панелни дискусии и през двата дни се включват директори и учители на училища и детски градини от София, Пловдив, Бургас, Хасково, с. Цонево, Видин, Карнобат, Свищов, Гоце Делчев, Русе, Габрово и други.

Във втория ден на конференцията в три зали ще се осъществят практически работилници и презентации. В Зала Учене чрез игра гостите ще участват в практическа работилница за кодиране и работа в екип с LEGO® Education за различните образователни етапи. В залата „Лидери в образованието" ще се дискутират мотивацията и непрестанната квалификация на екипа. Ще се представи програмата за развитие на училищни лидери - Google Certified Trainers, както и практическа работилница „Пътешествие за лидери" с професионалния коуч Владимир Борачев. В Зала STEM и ПБО ще има открит урок по програмата "Умения за иновации" на Intel, както и различни презентации и демонстрации на теми екологично образование, електрически STEM картинг, изкуствен интелект и други.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.