• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Хапче за дълголетие приготвят наши учени

Хапче за дълголетие приготвят наши учени

/КРОСС/ Наши учени разработват хапче за дълголетие, в основата на което е специфичен мед. Очаква се хранителната добавка да е готова до края на годината, но ще се изчака патент, съобщи пред "Труд news" проф. Милен Георгиев от института по микробиология на БАН и Център за върхови научни постижения "PlantaSYST" в Пловдив.

В основата на хапчето е мед, какъвто има само в определен район от страната, а проучвания на екип от учени вече са установили, че въпросният мед може да удължи живота с 30%.

Проф. Георгиев обясни, че от меда се получава субпродукт, който не съдържа захари, за да може добавката да се използва и от диабетици и от хора с непоносимост към захарите.

"Използвахме ядрено магнитен резонанс (ЯМР), чрез който установихме уникалността на използвания мед", коментира ученият, който бе категоричен, че като химичен профил използваният за създаването на хранителната добавка пчелен продукт го има само в определен район на страната.

Учените в Центърa за върхови постижения "PlantaSYST" използват моделен организъм - кръгли червеи от вида C. Elegans, които имат високо генетично сходство с човека и са уникална система за изследване на затлъстяването и дълголетието. Установено е, че тези червеи спират да стареят, когато гладуват, и така могат да живеят два пъти по-дълго от нормалното.

"Имаме мутанти от тези червеи, които живеят двойно по-дълго и с използването им можем да установим не само с колко процента се удължава животът, но и по какъв механизъм става това", каза проф. Георгиев. Той обясни, че и билките, и растителните екстракти, и медът са сложни химични смеси, които се влияят от условията на околната среда.

"Идеята ни е не да създадем продукт, който да се рекламира и да се продава шест месеца или година, а научно да го охарактеризираме под формата на метаболитен отпечатък. Т. е. да знаем абсолютно всичко, което има в продукта и какво е съотношението между съставките", обясни ученият. Той не пожела да разкрие подробности около състава на меда, който е в основата на продукта и увери, че ще направи това след като патентът за добавката бъде одобрен.

Чрез ЯМР учените изследват молекулите в меда, които са над 100. Ако пчелата е пасла нещо различно ще се промени профилът на веществата.

"Когато използвате ЯМР можете да направите отпечатък - както нашите пръсти имат уникални отпечатъци, така и растенията, и видовете мед, и бактериите имат метаболитни отпечатъци, които ги правят специфични. И когато ние създадем продукт, който има специфичен отпечатък, можем всяка следваща партида да я стандартизираме по този начин. ЯМР е доста скъп метод, апаратурата струва много и затова голяма част от компаниите не го използват в стандартизацията", обясни проф. Георгиев, който разработва хапчето за дълголетие с екип от фармаколози, фармацевти, молекулярни биолози, биотехнолози, хранителни инженери.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.