• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

3 полезни съвета за избор на правилните ски обувки

3 полезни съвета за избор на правилните ски обувки

/КРОСС/ Изборът на ски обувки е от съществено значение за комфортното каране на ски. Те са от ключово значение и за добрите резултати на пистата, които да са постигнати с щипка забавление.

Обувките са свързващата точка между краката и ските, и са важен елемент за правилното предаване на движенията на тялото към тях. За да карате безопасно, комфортно и с удоволствие, важно е да се спрете на правилните ски обувки, които да са подходящи за формата на краката ви.

По-долу ще ви дадем основните фактори, по които да ги изберете.

Вид писта и опит

Както във всички спортове, и в ските има категоризиране на различните стилове. За да изберете перфектните обувки, трябва да ги съобразите с практикуваната от вас дисциплина.

Нека разделим дисциплините на три основни категории:

All-mountain ски - каране на ски не само на писти, но и извън тях.
Ски на писта - каране на ски единствено на обработени писти, без излизане от тях.

Ски извън писта - каране на ски извън писти в пресен сняг.

Основният параметър, който трябва да се вземе под внимание при избора на ски обувки, е гъвкавостта. Тя се определя чрез флекс индекс, като по-ниският означава по-голяма гъвкавост, а по-високият - по-малка.

По-ниският флекс индекс на обувките е предназначен за начинаещи скиори и такива, които карат ски предимно на писта. За тях се препоръчва и по-голяма ширина, в която пръстите да се движат свободно, тъй като кракът още не е свикнал с такъв тип натоварване.

За средно напредналите скиори се препоръчват ски обувки, които да не са прекалено гъвкави, но и не много твърди. Те трябва да дават опора и добро представяне по склоновете.

По-високият флекс индекс е за напреднали и каращи all-mountain и извънпистови ски, тъй като твърдостта е отговорна за силата, прехвърляща се към ските. Така скиорът може да предприема по-контролирани движения.

Перфектно прилягане

Правилните обувки за ски не само ще подобрят представянето ви на пистата, но и могат да предотвратят болки, наранявания и мазоли по краката. Ако те не прилягат перфектно, ще се чувствате дискомфортно и няма да се усещате стабилни.

Ето няколко съвета как да сте сигурни, че сте намерили своите ски обувки:

Уверете се, че няма празно пространство между петата и задната част на обувката. Петата трябва да е здраво фиксирана на място.

Затегнете щраймерите така, че да не се хлъзга крака ви в обувката, но не толкова стегнато, че да прекъснете кръвообращението или да си причините болка.

Размърдайте пръстите на краката си в ботуша, за да сте сигурни, че има достатъчно място да се движите свободно.

След като сте съобразили с гореизброеното, направете няколко крачки със ски обувките и преценете дали се чувствате стабилни. Глезенът ви не трябва да поддава и самите обувки не трябва да ви стискат.

Помощ от професионалистите

Доверете се на магазини, които продават спортни стоки и се обърнете към консултантите за помощ. Те могат да ви дадат насоки за модела и гъвкавостта на обувките, за да бъдат съобразени с опита и уменията ви.

Не се притеснявайте да задавате въпроси, ако имате такива. Консултантите ще ви помогнат да изберете ски обувки, които са в точния размер, прилягат ви перфектно и ви дават необходимата стабилност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.