• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Експерт: Отпуснахме се, вирусът е тук, климатът няма да ни спаси

Експерт: Отпуснахме се, вирусът е тук, климатът няма да ни спаси
Трябва затягане на мерките по огнища, посочи проф. Ива Христова

/КРОСС/ 104 новозаразени за предходното денонощие у нас, а за последните 24 часа броят им е 93. Част от тях са в едно от големите огнища - Доспат, където цяло предприятие за детски играчки е затворено. Сред последните огнища са и две предприятия в Стара Загора - едното е хранително-вкусово, а другото - текстилна фабрика с общо 20 заразени работници. 

Наблюдава се повишение на общия брой болни, но това е тенденция не само у нас, а и в други страни. Епидемията се развива по нормален начин. Тези епидемични взривове са свързани с разхлабването на мерките. Те, ако се спазват, макар и разхлабени, са съобразени научно със ситуацията. Това каза за "България сутрин" зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова и допълни: "Трябва затягане на мерките по огнища, най-трудният баланс е да се ограничи заразата и икономическите последствия". 

По думите ѝ хората, които не се чувстват добре трябва да спазват дистанция, да носят маски, да си останат у дома, за да не стига до масова зараза. 

"При различните хора е различно - някои не заразяват, а има и други, които заразяват огромен брой хора. Все още науката изяснява точния принцип, по който това се случва. Имунната система е тази, която определя дали ще допуснем вирус в тялото си или не", допълни проф. Христова. 

"Няма как да разчитаме климатът да ни спаси, трябва ние да се пазим. Последните заболели са доказателство, че се отпуснахме, решихме, че вирусът ще си отиде сам, но не е така, той е сред нас и с малко отпускане се завръща. Моята прогноза е, че плавно ще намаляват случаите, но с вълнообразна крива и единични повишавания. Есента и зимата е много вероятно да се очаква покачване. Очаква се втора вълна от типа на първата, която наблюдавахме", обясни Христова за Bulgaria ON AIR. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Така се говори от 10 г. в Минстерски съвет

Какъв експерт пък е тая тъпа путк@ Бе, даяибъ, както би казал бате ...Бойко

14.06.2020 02:42:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.