• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Митрополит Гавриил: Великден ще усетят тези, които имат вяра и любов към Господа

Митрополит Гавриил: Великден ще усетят тези, които имат вяра и любов към Господа

/КРОСС/ „Великден е велик за хората, които го осъзнават, иначе може да бъде обикновен ден. Ще го усетят тези, които имат вяра и любов към Господ", заяви в интервю за БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

„Това е най-големият християнски празник и във всички времена се е посрещал тържествено, с голяма радост, независимо какви са били външните възможности и условия. Спомняме си за Христовото страдание и неговото преславно възкресение, посочи митрополитът.

Имаме най-голямата светиня - Светото причастие

Митрополит Гавриил съжалява, че тази година няма да се изпрати българска делегация, която да донесе благодатния огън от Йерусалим. Според него обаче все пак ще имаме най-голямата светиня, а това е  Светата литургия и Светото причастие с тялото и кръвта Христови.

„Светото причастие е най-важното в живота на християнина. Ние приемаме тялото и кръвта Христови и всъщност Христос влиза в нашите души. Няма нищо по-свято, което човек да усети и да му помогне в борбата с неговите страсти и немощи, с неговите грехове, да го издигне в духовно отношение. Това е най-великото тайнство, най-голямата светиня", категоричен е митрополитът.

Той добави, че ще имаме благодатен огън от миналата година. „Ние благодатен огън започнахме да получаваме през 1995 г. за пръв път. Преди това не е имало, някога това е било невъзможно. Когато не е имало самолети, хората са ходили със седмици, с месеци, за да се поклонят на светините в Йерусалим", каза Негово високопреосвещенство и добави, че се надява догодина да имаме възможност да получим благодатния огън от Йерусалим.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.