• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Михаил Околийски: Може би най-важното, върху което трябва да се съсредоточи здравната система е профилактиката

Михаил Околийски: Може би най-важното, върху което трябва да се съсредоточи здравната система е профилактиката

/КРОСС/ Здравната система няма нужда от повече болници. Едва около 50% имаме използваемост на леглата. Този ресурс се харчи неефективно. Това заяви в БНТ "Денят започва" Михаил Околийски, зам.-министър на здравеопазването. С приемането на второ четене на бюджета на НЗОК вчера беше взето решение за отпадането на мораториума за финансирането на нови болници и медицински дейности през следващата година.

Това е изключително непоследователно решение, защото беше съгласувано преди това с основните ни политически партньори и след това не беше гласувано в зала. Това е един от начините този рекорден бюджет да бъде разходван по най-добрия начин, а не да се разкриват нови и нови болници и с трикове като други адреси на същата болница, за да може да се разпределя този ресурс на все повече играчи. Ние имаме твърде много болници, те са над 320. В Австрия, която е сравнима като население, има 70 болници. Вместо всички партньори да се обединят и да вземат едни адекватни решения този рекорден бюджет за здраве така да се харчи, че да се усети от българските граждани, се стига до някакви дребнотемия и всъщност противоречиви решения, коментира доц. Околийски. Трябва да има драконовски контрол, който се опитваме да практикуваме в НЗОК. Аз съм председател на надзора, подчерта той.

Доц. Околийски обясни, че може би най-важното, върху което трябва да се съсредоточи здравната система е профилактиката.

Трябва да говорим не за лечението на крайната фаза, а да има профилактика. Има ресурс за много добър скрининг и диагностика. Важно е да се извърши профилактичен преглед поне веднъж годишно. Само 30% от хората извършват такъв, обясни зам.-здравният министър.

Той посочи, че най-голямото доплащане от пациентите не е за операции например, а за са за сравнително евтино струващите лекарства.

С малки суми, но редовно. Те не се усещат от средната класа и богатите, но удрят по джоба на най-бедните, каза доц. Околийски.

БНТ, „Сутрешен блок"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.