• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

„Бенедета“ на режисьора Пол Верховен открива Синелибри 2021

„Бенедета“ на режисьора Пол Верховен открива Синелибри 2021

/КРОСС/ Провокативната биографична драма „Бенедета" на известния нидерландски режисьор Пол Верховен ще даде старт на тазгодишното издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който ще се проведе в интервала 2-31 октомври.Празничната церемония по откриване ще се състои на 2 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата с фееричен пърформанс, чиято символика е подчинена на цялостната концепция на Синелибри 2021. Автор на идеята е Мария Налбантова - художник и визуален артист; в екипа на проекта участват още: Стефани Ханджийска (танц и хореография), Ивалина Иванова (анимация), Георги Атанасов (композитор). Вече е готова и официалната видео-шапка на фестивала, която е дело на същите прекрасни артисти. Оператор и режисьор е Петър Вълчев, а заслугата за монтажа е на Невелин Вълчев. Видеото можете да гледате тук:

След зрелищния спектакъл зрителите в зала 1 ще станат свидетели на официалната българска премиера на филма „Бенедета", дръзка и оригинална адаптация на книгата „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия" на Джудит К. Браун. Копродукция на Франция и Нидерландия, филмът на Пол Верховен пристига у нас с две номинации от кинофестивала в Кан - за „Златна палма" и за т. нар. „Queer palm", както и с номинация за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан. Режисьорът на култовия „Първичен инстинкт" остава верен на инстинкта си да обърква критиката и да скандализира широката публика. Майстор на провокацията в киното, този път Верховен залага на книгата на Джудит К. Браун, която се явява най-ранен документ за интимна връзка между жени в съвременната западна история. В образа на младата монахиня Бенедета Карлини, обсебена от еротични видения, се превъплъщава талантливата френска актриса Виржини Ефира, партнират й Дафне Патакиа, Ламбер Уилсън и достолепната Шарлот Рамплинг.

Седмото издание на Синелибри ще се проведе между 2-ри и 31-ви октомври под мотото „Божествена комедия" по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери, „бащата на италианския език". Паралелно с жителите и гостите на столицата, на едни от най-бляскавите литературни адаптации, създадени през последните две години, ще могат да се насладят и зрителите на Пловдив (15-31 октомври), Варна (15-31 октомври), Бургас (22-31 октомври), Велико Търново (22-31 октомври), Габрово (21-25 октомври) и Стара Загора.

Между 2 и 31 октомври ви очакват множество кино-литературни премиери и трепетни срещи, на живо и онлайн, с изтъкнати режисьори, сценаристи, писатели, актьори, светила на филмовата и литературната сцена. Съпътстващата програма на фестивала обхваща вълнуващи галасъбития на културите на Франция, САЩ, Испания, Португалия, Италия, Дания, Финландия, Унгария, Германия, Ирландия, Израел, подкрепени от съответните културни институти и посолства. Предстои да бъдат обявени всички филми, включени в конкурсната програма, специалните гости на Синелибри 2021 и представителите на престижното международно жури.

Билетите за откриването на 2 октомври вече са в продажба на https://epaygo.bg/3374333148

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.