• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Проф. Радостина Александрова: Трудно е да се каже дали Омикрон е преобладаващ у нас

Проф. Радостина Александрова: Трудно е да се каже дали Омикрон е преобладаващ у нас

/КРОСС/ Най-вероятно в България вече циркулират и двата варианта на КОВИД-19 - Делта и Омикрон. Делта явно не иска да отстъпи, но Омикрон се разпространява наистина доста по-добре. Не е точно установено колко пъти превъзхожда Делта, но между три до шест пъти. Това каза вирусологът проф. Радостина Александрова в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Тя посочи, че в много страни вече Омикрон взима превес. Във всички случаи той си проправя път доста активно, добави специалистът.

Данните до момента показват, че защитата срещу Омикрон при преболедувалите вече КОВИД или ваксинираните с две дози е много ниска. Имунитетът при преболедувалите и след това ваксинирани или ваксинираните с бустерна доза обаче е реагира добре на вируса. „Това е причината, поради която бустерната доза се препоръчва доста активно", посочи проф. Александрова.

Тя цитира и доклад на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ относно ваксината срещу КОВИД-19 за деца. „В него са дадени данни от проучване върху 30 000 деца, които са ваксинирани. Те потвърждават, че най-често при тях се наблюдава болка на мястото на инжектирането, умора и главоболие", обясни проф. Александрова.

Тя коментира и по-сериозните странични ефекти, сред които и случаи на миокардит, след ваксинация при деца. „Във възрастовата група 5-11 години при поставени повече от 8 000 000 дози ваксини в САЩ са описани 11 такива случая. 7 от децата вече са се възстановили, а 4 са в процес на възстановяване", каза тя.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.