• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Скок в броя на заразените с COVID-19 у нас и промяна в правилата за карантина

Скок в броя на заразените с COVID-19 у нас и промяна в правилата за карантина

/КРОСС/ Нов рязък скок в броя на заразените с COVID-19 в страната и промяна в правилата за карантина. 6766 положителни проби за денонощие отчетоха здравните власти, което е на крачка от абсолютния рекорд,  регистриран някога у нас. Заболелите скочиха до 496 на сто хиляди население, а все повече области се връщат в тъмночервената зона.

Съмнения за Омикрон вече има не само в София. До момента у нас са доказани 12 случая на варианта Омикрон, но в Центъра по заразни и паразитни болести работят усилено. И нови по-актуални данни се очакват до 2 дни.

 „В момента се извършва секвениране на 96 проби, от които 64 са съмнителни за Омикрон. Те са от София, Бургас, Пазарджик, Варна, Стара Загора, от различни региони на страната. Предишните проби бяха основно от София. От тези 64 съмнителни проби са от хоспитализирани пациенти”, обясни проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ.

Заради данните, че Омикрон протича по-леко от Делта варианта, част от мерките се разхлабват. Например продължителността на карантината. В опит да засилят щита срещу новия щам, здравните власти имат амбициозен план за имунизация до края на януари- новите ваксинирани да са над 500 хиляди души.

 В края на миналата година д-р Михов поставя основно бустерни дози. В първите дни на 2022 обаче има желаещи и за първа игла.

 „Планирали сме за днес над 30 -40 ваксини, утре даже повече от днес”, обясни той.

Все повече са и децата, които си поставят ваксина срещу COVID. Bолните пациенти най-често се оплакват от преумора и висока температура, разказва д-р Михов.

“Няма категорични данни и възможности да разграничим грип от COVID. Тестът е почти задължителен”, допълва специалистът.

При съмнение с какво са се заразили, пациентите могат да си направят комбиниран тест - за коронавирус, грип А и Б, респираторен и аденовирус.

 „Есенно-зимния сезон е период, в който циркулират всички тези вируси”, уточнява вирусологът д-р Светлана Кьосева.

За момента в България няма засечени случаи на Флурона - едновременно заразяване с грип и коронавирус.

Според вирусолози имунната система при всички случаи ще бъде затруднена - не е добре да има двойна инфекция, ще бъде по-тежко протичаща.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.