• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Проф. Кантарджиев: Ако започнеш сега да се ваксинираш, следващите месеци си защитен и от новите варианти

Проф. Кантарджиев: Ако започнеш сега да се ваксинираш, следващите месеци си защитен и от новите варианти

/КРОСС/ По думите му през август ще е пикът на тази COVID вълна. Ако започнеш сега да се ваксинираш, следващите месеци си защитен и от новите варианти. Август ще е пикът на тази COVID вълна. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев за "На фокус с Лора Крумова".

Той разкри, че вариантът на Омикрон БА.5 е доста заразен, затова ще мине през много хора. "В момента от 1000 души 270 боледуват втори път - 27% доказано във Великобритания, защото вирусът много се измени. Има по-високо имунно бягство на вируса. Омикрон не предпазва много от своите варианти. Ваксините действат 3-4 месеца след бустера си. Есента всички държави членки на ЕС ще получат от новата модифицирана ваксина", обясни медикът. По думите му е нужно изкаралите Омикрон и с реимунизация в предните 3-4 месеца могат да изчакат модифицираната ваксина през есента.

"Уязвимите групи задължително трябва да си поставят втори бустер. Новият вариант се кара доста по-леко, но ако много хора се разболеят, ще има и по-тежки случаи.

Да проветряваме и да не се събираме на едно място. РЗИ-София вече направи 4 кабинета за имунизация. Преболедуването на Омикрон не предпазва много от своите варианти. Ваксините действат 3-4 месеца след бустера си. Есента всички държави членки ще получат от новата модифицирана ваксина", сподели той.

Според него симптомите са гърлобол, отпадналост, хрема. "Инкубационният период е 3-4 дни от заразяване. При някои започва само с температура, бързите тестове до голяма степен показват дали има наличие на вируса, но е важно преди това да не си ял или пил, а пробата се взема дълбоко в гърлото. При PCR ще има по-ранно секвениране, тези тестове трябва да се върнат", подчерта професорът.

И допълни, че преди 3 седмици е трябвало да се възстановят COVID зоните."Няма нищо лошо в градския транспорт да се носят маски. Хубаво е връщащите се от почивка няколко дни да са по вкъщи", призова проф. Кантарджиев.

Относно маймунската шарка той отбеляза, че е опасна за хора, допускащи близък контакт "кожа в кожа". "96% от заболелите са мъже. Има много ниска смъртност. Няма причини за страх", увери той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.