• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Министър Славов се ангажира с мерки против антисемитизма и езика на омразата

Министър Славов се ангажира с мерки против антисемитизма  и езика на омразата

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Атанас Славов обсъди с представители на еврейската общност в България мерки против антисемитизма и езика на омразата. В срещата участваха представители на Организацията на евреите в България "Шалом", Федерация на ционистите в България, Централния израилтянски духовен съвет и организация "Приятели на Израел в България - Негев".

Председателят на "Шалом" проф. Александър Оскар изрази притеснения от нарастващите прояви на антисемитизъм и език на омразата, които са отразени и в ежегодния мониторингов доклад на организацията. "За съжаление зачестиха атаките срещу видни представители на еврейската общност не в качеството им на политици, а на евреи. Това, което се случва в последната година, буди сериозно притеснение и тревога", каза той.

Министърът на правосъдието и представителите на организациите изразиха притеснения, че езикът на омразата вече е почти ежедневна практика в политическия и дори парламентарния живот. Министър Славов изтъкна ролята на институционалната реакция срещу проявите на нетолерантност и омраза от представители на "Възраждане", която зае правителството наскоро.

"Изключително важно е да се даде на обществото институционален сигнал, че такива прояви не могат да бъдат толерирани. За Министерството на правосъдието е приоритет да защитава правата на личността, включващо и противодействия на проявите на антисемитизъм и отричане на Холокоста. Нашата сила е в законодателната инициатива", сподели министър Славов, като изтъкна и последните промени в Наказателния кодекс, приети от Народното събрание.

Двете страни се съгласиха, че законовите разпоредби трябва да намерят своята реализация в практиката. Една от възможните мерки е провеждането на допълнително обучение на магистрати, така че правоприлагащите органи да разпознават езика на омразата, да не остават безразлични при използването му и да не допускат липсата на преследване на подобни прояви.

"Трябва да променим нагласата в обществото, че полицията и другите органи пазят нарушителите. Заплахите за демокрацията трябва да бъдат разпознавани, изолирани и лекувани. Аз мога да поема институционален ангажимент за нетърпимост към античовешките прояви и проявите на език на омразата във всичките му форми", каза министър Славов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.