• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

7 неща, които трябва да търсите в опаковките на храните

7 неща, които трябва да търсите в опаковките на храните

/КРОСС/ Може да не сте се замисляли досега над това, но опаковките на храните, които ежедневно купуваме, играят не по-малко важна роля в живота ни от самите храни. Точно опаковката е тази, която ни посреща първа, за да представи и съответно стимулира интереса ни към определен продукт. Може да продавате най-вкусните храни, но ако те не са опаковани добре и в атрактивна опаковка, тогава едва ли някой ще прояви интерес към тях. Ето защо фирмите производители залагат толкова много на добрия външен вид - т.е., на самите опаковки.

Защо опаковките на храните са важни?
Всеки е наясно, че клиентите не биха предпочели да си купят храна, опакована в безлична опаковка. Дизайнът и посланието, което той внушава, безспорно са от огромно значение, но с това съвсем не се изчерпва тяхната роля и предназначение.

Освен естетиката, съществува и друга, не по-малко важна причина да им се обръща такова голямо значение и това е функцията им да съхраняват по най-добрия начин съответния продукт.

И за да сме по-конкретни, представете си какво би било, ако решите да си купите някое апетитно, току-що изпечено на грил пиле, но след като стигнете до дома си се окаже, че то е напълно изстинало, дори вкочанено. Вероятно подобна перспектива не ви очарова. Същото може да се каже и за всяка друга храна, която е важно да бъде съхранена с подходящата температура поне известно време, след като бъде закупена. Ето така веднага бихме могли да онагледим важната роля, която играят в нашия бит термо опаковките например. Същото се отнася и до останалите видове - пластмасови опаковки за хранителни продукти, както и всяка друга кутия, в която се съхраняват храните, преди да достигнат до своята крайна дестинация.

Как влияят опаковките на потребителския избор?
Впечатляващият, издържан естетически и съобразен с особеностите на продукта, дизайн на опаковката винаги привлича вниманието. Според проучвания, направени от психолози, на човек са нужни по-малко от 30 секунди, за да вземе решение дали да купи даден продукт, или пък не, виждайки го на щанда в супермаркета. Както сами можете да се досетите, за 30 секунди едва ли бихме могли да огледаме и обмислим внимателно плюсовете и минусите на каквото и да било. Това категорично потвърждава факта, че най-вече опаковката е отговорна за добрите продажби.

Какво трябва да гледате в опаковките на храните?
Както и всеки друг продукт, опаковката трябва да отговаря на специални изисквания. Освен да бъде атрактивна, тя трябва да е и напълно съобразена със спецификите на продукта, който ще съхранява. Така например, за някои от хранителните продукти е най-приемлива употребата на пластмасови опаковки, при други пък удачно решение би била единствено кутия от картон, а има и опаковки за храна, които задължително трябва да бъдат „термо". Всичко зависи от конкретния продукт и съответните условия за неговото правилно съхранение.

Материал
Материалите на съвременните опаковки се отличават с огромно разнообразие. Много популярни са модерните пластмасови опаковки за храна, които са съобразени с това, че в тях ще се съхраняват хранителни продукти и са изработени в пълно съответствие със стандартите за безопасност. Освен пластмасови кутии, съществуват и различни други такива, изработени от хартия, стъкло или кутии със специално покритие във вътрешната си част, което напълно да гарантира надеждното съхранение на продукта.

Дизайн
Що се отнася до дизайна, както вече стана дума, неговата роля е от огромно значение за имиджа на компанията производител, а също и за стимулиране на интереса от страна на купувача. Дизайнът на опаковката следва да бъде поверен на професионалисти, в противен случай загубите биха били големи.

Биоразградимост
Една от тенденциите в момента е използването на опаковки, щадящи околната среда. Ето защо и популярните напоследък биоразградими опаковки са толкова актуални и предпочитани както от производителите, така и от потребители, които не искат да са безучастни към общите усилия на човечеството в опазването чистотата на планетата.

Ефективност
Ефективността на опаковките е тясно свързана с конкретните продукти, за които са предназначени. Така например, опаковки от хартия или картонени опаковки едва ли са най-подходящи за дълготрайното съхранение на течности, а що се отнася до най-популярните материали, използвани за опаковане на продукти в течно състояние - стъклото и пластмасата, те също могат да са ефективни в различна степен, в зависимост от това какво точно ще съдържат. Така че, за да наречем една опаковка ефективна, тя трябва напълно да покрива всички условия за правилното и лесно съхранение на своя продукт.

Лекота на употреба
Удобството е още едно много важно условие, на което следва да отговаря всяка опаковка. Дори и тя да е много ефективна по отношение на съхранението, ако по някакъв начин затруднява употребата на продукта, например с недостатъчна ергономичност, прекалена тежест или не отговаря на стандартите за екологична опаковка, тогава тя не може да бъде наречена сполучлив избор.

Знаци за рециклиране
Опаковката е носител и на ценна информация по отношение на рециклируемостта си. При някои опаковки можете да забележите символи, които показват, че те вече са преминали през един или повече цикли на вторична обработка. Този знак е във формата на три стрелки, „гонещи се" в кръг, които символизират кръговрата в природата, с който се асоциира и самият процес по събиране, преработване и повторна употреба на опаковките.

Послание
Опазването на околната среда е единствено наша грижа. Затова нека всеки от нас приеме присърце тази идея и да се обединим около най-голямата цел, поставена пред човечеството - да оцелеем в битката срещу самите себе си.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.