• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Рикардо Мути става пожизнен почетен музикален директор на Чикагския симфоничен оркестър

Рикардо Мути става пожизнен почетен музикален директор на Чикагския симфоничен оркестър

/КРОСС/ Рикардо Мути ще стане пожизнен музикален директор на Чикагския симфоничен оркестър от следващия сезон, предаде Асошиейтед прес.

Съобщението беше направено на сцената на "Оркестра хол" в Чикаго в петък вечер след изпълнението на "Missa Solemnis" на Бетовен, с което започна последният уикенд на маестро Мути като музикален директор. Неговият мандат започна през сезон 2010-2011 г.

Той ще повтори Бетовен в тази вечер и в неделя. Последната му изява от този мандат с оркестъра е безплатен концерт в Милениум парк идния вторник. 

Рикардо Мути, който навършва 82 години през юли, е планирано да дирижира Чикагския симфоничен оркестър в продължение на шест седмици през всеки от следващите два сезона. Графикът му за 2023-24 г. започва с двуседмично откриване на сезона в Чикаго, два концерта за начало на сезона в "Карнеги хол" на 4 и 5 октомври и триседмично европейско турне от 11 до 29 януари с изяви в Белгия, Франция, Германия, Люксембург, Австрия и Италия.

Сезонът 2024-25 с оркестъра ще включва четири седмици в Чикаго и две на турне. От ръководството на състава съобщиха, че се обсъждат възможности за сътрудничеството да продължи и през следващите сезони.

Кариерата на Мути включва дълги периоди на работа с Лондонския филхармоничен оркестър (1972-82), Филаделфийския оркестър (1980-92) и музикантите от миланската "Ла Скала" (1986-2005). 

Той е едва петият музикален директор на Чикагския симфоничен оркестър за последните седем десетилетия след Фриц Райнер (1953-62), Жан Мартинон (1963-68), Георг Шолти (1969-91) и Даниел Баренбойм (1991-2006), припомня Асошиейтед прес.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.