• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Сергей Рябков: САЩ не са представили доказателства за твърденията си, че Русия иска да разположи ядрени оръжия в космоса

Сергей Рябков: САЩ не са представили доказателства за твърденията си, че Русия иска да разположи ядрени оръжия в космоса

/КРОСС/ Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че САЩ не са представили доказателства за твърденията си, че Русия иска да разположи ядрени оръжия в космоса и че контактите със САЩ по този въпрос са били "напълно непродуктивни", съобщи днес държавната новинарска агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

По-рано този месец агенция Ройтерс съобщи, че американското разузнаване смята, че Русия може да разработва устройство с ядрено захранване, което да заслепява, блокира или да претоварва електрониката в сателитите.

Рябков каза още пред журналисти, че Москва не обмисля да се оттегли от Договора за космическото пространство от 1967 г., който установява принципите за мирното изследване на космоса, предаде ТАСС.

"Това е един от ключовите компоненти на системата от международни споразумения, правни договорености и други видове инструменти за регулиране на тази сфера, които са в сила от десетилетия", добави той.

По думите на Рябков разполагането на ядрени оръжия в космоса е технически нецелесъобразно, тъй като съществуващите средства за тяхната доставка покриват всички нужди.

"Появата на ядрени оръжия в космическото пространство е нецелесъобразна от всички гледни точки. Тази среда за разполагане на такива оръжия е неподходяща. А съществуващите системи за тяхното доставяне, които в страните, членуващи в ядрената петорка, в повечето случаи включват триада - с наземно, въздушно и морско базиране - са напълно достатъчни", отбеляза руският заместник-министър. "Тук няма елемент на произволни решения, всичко идва от военната и военнотехническата целесъобразност", добави Рябков.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.