• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Дмитрий Полянски: Идеята за незабавен и безусловен отказ от ядрено оръжие е контрапродуктивна и погрешна

Дмитрий Полянски: Идеята за незабавен и безусловен отказ от ядрено оръжие е контрапродуктивна и погрешна

/КРОСС/ Идеята за незабавен и безусловен отказ от ядрено оръжие е контрапродуктивна и погрешна в сегашните условия. Това заяви първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски, цитиран от ТАСС.

Той направи изявлението по време на открит дебат в Съвета за сигурност на ООН на тема "Ядрено разоръжаване и неразпространение на ядрени оръжия".

"Няма пряк път към "ядрената нула". Тази цел не може да бъде постигната нито чрез моментално забраняване на ядрените оръжия, нито чрез опити за определяне на времева рамка за премахването им. Как може да се предвиди кога човечеството ще бъде готово завинаги да изостави военните методи за разрешаване на противоречията?Отговорът на този въпрос никой не знае.Следователно идеята за незабавен безусловен отказ от ядрени оръжия, заложена в Договора за забрана на ядрените оръжия, е контрапродуктивна, погрешна и в сегашните условия по същество не е нищо повече от популизъм. Такъв подход, който не отчита реалностите на стратегическата стабилност и интересите на сигурността на ядрените държави, води до нарастващи противоречия между държавите и подкопава авторитета на Договора за неразпространение на ядрени оръжия", каза той.

Руският дипломат също така обърна внимание на "цяла поредица от абсурдни инсинуации и обвинения срещу Русия, включително в контекста на украинската история", които бяха изказани по време на открития дебат. "Ръководството на страната ни многократно е подчертавало техния пълен провал", заяви заместник-постоянният представител на Руската федерация в световната организация.са

Както отбеляза Полянски, Русия неизменно споделя благородната цел за изграждане на свят без ядрени оръжия. Но колкото и да им се иска някой ден да се събудим в свят, в който няма конфликти и стратегически рискове, притежаването на ядрени оръжия на този етап е важен фактор за поддържане на стратегическия баланс", обясни дипломатът.

"Необходимо е да се разбере, че разрушаването на този баланс ще потопи света в хаоса на безкрайни войни и опити за установяване на хегемония със сила", заключи той.

Припомняме, че Съединените щати и Япония предложиха в понеделник резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която се подчертава, че нациите трябва да спазват договор, който забранява поставянето на ядрени оръжия в космоса - съобщение, което изглежда беше насочено към Русия.

Вашингтон вярва, че Москва разработва базирано в космоса антисателитно ядрено оръжие, чиято детонация може да причини хаос, като наруши всичко - от военните комуникации до базираните на телефона услуги за превоз, каза източник, запознат с въпроса.

Русия, страна по Договора за космоса от 1967 г., който забранява поставянето "в орбита около земята на всякакви обекти, носещи ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение", по-рано заяви, че се противопоставя на разполагането на ядрени оръжия в космоса.

Руският министър на отбраната също отрече да разработва такова оръжие. Разполагането на ядрено оръжие в орбита е забранено от договора; разработването на такъв обаче не е забранено.

В своята резолюция, видяна от Ройтерс, Съединените щати, единствената нация, която използва ядрено оръжие във война, и Япония, единствената нация, нападната с такова, призоваха страните, обвързани от договора, да не разполагат такива оръжия в космоса и също да не разработват тях.

Доклади за възможно руско развитие се появиха, след като републикански депутат на 14 февруари издаде загадъчно изявление, предупреждаващо за "сериозна заплаха за националната сигурност".

Най-ясният публичен знак, че Вашингтон смята, че Москва работи върху такова оръжие, беше коментарът на говорител на Белия дом от 15 февруари, че писмото на законодателя е свързано с космическо базирано антисателитно оръжие, което Русия разработва, но не е разположила, и което би нарушило Договорът за космоса.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.