• 19 Апр 2024 |
 •  USD / BGN 1.8359
 •  GBP / BGN 2.2843
 •  CHF / BGN 2.0205
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 12°C

При голям интерес от страна на общините приключи кандидатстването за енергийно ефективно улично осветление

При голям интерес от страна на общините приключи кандидатстването за енергийно ефективно улично осветление

/КРОСС/ Общо 87 общини подадоха проекти за енергийно ефективни системи за улично осветление в рамките на втората покана по процедурата, финансирана по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост. Срокът за кандидатстване изтече на 2 април 2024 г. Общата стойност на проектите е почти 114 млн. лв., като повече от 15 предложения са за финансиране, близко до максимално допустимия размер - 2 млн. лв. Оценката на подадените проекти се очаква до четири месеца.

Общата стойност на втората покана по процедурата е 124 748 055 лв., като безвъзмездното финансиране е 100%. Всеки отделен проект може да бъде между 100 хил. и 2 млн. лв.

Инвестицията „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление" има за цел да повиши енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране не системите за външно изкуствено осветление в общините и да подобри условията за живот на населението. С изпълнението на проектите следва да се постигне минимум 30% спестяване на електроенергия. Това е съществен принос за намаляване разходите на общините, който осигурява възможност средствата да бъдат насочени към други социални дейности. В допълнение, част от спестените средства ще бъдат поетапно възстановявани във Фонда за декарбонизация, за да бъдат отново инвестирани в проекти за енергийна ефективност.

Настоящата процедура е продължение на политиката на Министерството на енергетиката за подкрепа на инвестиции в енергийно ефективно улично осветление. До момента чрез различни програми са финансирани проекти на 88 общини - 64 от тях чрез първата покана по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление" по НПВУ и 24 - по процедура „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветление на общините", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.