• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Ивайло Мирчев: Бюджетът за отбрана не беше приет от парламентарната ресорна комисия

Ивайло Мирчев: Бюджетът за отбрана не беше приет от парламентарната ресорна комисия

/КРОСС/ Комисията по отбрана към Народното събрание не прие проектобюджета за отбрана на страната за 2023 г. Това каза за БТА депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев след заседанието на комисията.

Мирчев обясни, че голяма част от депутатите са гласували „против", без да дадат конкретни аргументи. Предполагам, че една от причините е не достатъчно големият процент за отбрана от БВП на страната. Той припомни, че страната ни трябва да достигне бюджет за отбрана в размер на 2 % от БВП, което не е постигнато към момента.

В проектобюджета са предвидени пари за патрулните кораби, за ново въоръжение, но за съжаление още не можем да изпълним като бюджет, армия, проектите, за които могат да бъдат отделени пари.

Мирчев посочи, че на заседанието на Комисията по отбрана не е коментирана военната помощ, която страната ни ще предостави на Украйна, след посещението на украинския президент Володимир Зеленски у нас. Той допълни, че въпрпсът е в прерогативите на Министерския съвет. Помощта, която евентуално ще бъде изпратена за Украйна в т.нар. втори пакет, равностоен като обем на първия пакет, е много ниска стойност - около 20 млн. лв., каза той. По думите му Украйна е купила оръжие за около 5 млрд. лв. от България от началото на войната, а ние сме подарили за 20 млн. лв. Тоест тези 5 млрд. лв. са влезли в българската икономика, а ние сме предоставили помощ за 20 млн. лв., коментира още той.

По-рано днес министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че при посещението си в България вчера украинският президент Володимир Зеленски е предоставил списък с нужното за украинската армия въоръжение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.