• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Красимир Каракачанов: Бойната ни авиация започна да се изправя на крака

Красимир Каракачанов: Бойната ни авиация започна да се изправя на крака

/КРОСС/ „Едно от нещата, с които българите можем да се похвалим пред света е, че ние сме първите в Европа, които използват авиацията за бойни цели". Това заяви пред журналисти днес, 16 октомври, министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

На днешната дата се отбелязва 108-ата годишнина от първия боен полет на военната авиация и празника на Военновъздушните сили (ВВС).

„Въпреки трудностите след 90-те години, когато поголовно се режеше и унищожаваше военна техника, бойната ни авиация през последните няколко години започна да се изправя на крака. Не само заради това, че сключихме сделка за закупуване на ескадрила Ф16 Блок 70, като първите осем вече са платени, а и за това, че бяха отделени достатъчно средства през тези три години и половина за ремонт и поддръжка на съществуващите летателни платформи", подчерта министърът.

По думите му хората, служещи в бойната ни авиация, много добре знаят какви са преките им задължения и те ще ги изпълнят по прекрасен начин, ако се наложи да защитават страната си.

„Виждаме ги, че въпреки трудностите, които са натрупани с годините, в мирно време те продължават да изпълняват своя дълг да носят бойно дежурство, да изпълняват мисиите по Air Policing и така ще бъде и занапред", допълни министър Каракачанов.

Попитан за разговорите за нова ескадрила Ф16 министърът на отбраната обясни, че преди да се вземе решение за закупуване на нови самолети трябва да пристигне конкретно предложение.

„Когато получим отговор на запитването, ще го обсъдим като параметри, срокове за плащане, естествено ще има още разговори, защото при постигането на една сделка трябва да се водят преговори, за да може да се постигнат максимално добри условия. Не само по придобиване, но и по поддръжка, също така и индустриално сътрудничество. Това са неща, които тепърва ще бъдат обсъждани", обясни Каракачанов.

„Цялата процедура минава като становище на ВВС, предложение на министъра на отбраната, решение на Министерския съвет, разглеждане в Парламента и решение на Народното събрание. Не мога да се ангажирам със срокове, нека да видим какво ще получим като отговор, ако офертата е зашеметяващо добра, може да започнем веднага разговорите, ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, първо ще проведем преговори", допълни той.

Попитан какви допълнителни средства биха били необходими за придобиването на втората група от осем самолета Ф-16 министър Каракачанов разясни, че ако се прави сметката на база първите осем, сумата би била същата - 300 милиона лева за инфраструктура. „Така би изглеждало към днешна дата, но все пак когато видим какви са параметрите, ще преценим и това, което е направено - дали може и до колко може да бъде съвместено с използването на останалите осем самолета, и тогава ще бъдат направени точните разчети", каза министърът.

„Аз съм български офицер, на мен ми е поставена конкретна задача да ръководя ВВС и естествено мой основен приоритет е да ги развивам. Така че новата техника, която ще бъде приета на въоръжение и нейното пълноценно използване е основна задача за мен. Това са задачи, които не се решават с емоции, решават се с много разум, с точни разчети и за нас е много важен крайният резултат - боеспособен самолет, който е интегриран в системата за национална отбрана и е съвместим със съюзните сили". Това заяви от своя страна командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Той обясни, че по предварителни разчети две до три години е периодът на адаптация и на влизане в оперативна готовност на новите самолети.

„Когато самолетите кацнат при нас, започва един усилен процес на подготовка на летателния състав. Трябва да заработят абсолютно всички структури, не само експлоатиращите самолета, но и осигуряващите го логистично, и когато всичко заработи като система, пълна синергия, ние вече ще бъдем готови да използваме способностите на това, което сме придобили", обясни генерал-майор Петров.

Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров почетоха паметта на летците, загинали във военно и в мирно време, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца пред Народното събрание. По традиция военнослужещи отдадоха воински почести и поднесоха венци и цветя в Алеята на летците и пред Паметника на загиналите летци в София.

По повод празника министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наградиха военнослужещи и цивилни служители, отличени за постигнати отлични професионални резултати при изпълнение на служебните задължения, за принос по съхраняване и повишаване на бойните способности на ВВС и за доблестна служба в редовете на Българската армия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.