• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Министър Тагарев заминава на работно посещение в САЩ

Министър Тагарев заминава на работно посещение в САЩ

/КРОСС/ Министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава днес на петдневно работно посещение в САЩ. Визитата е продължение на започнатия през септември 2023 г. Стратегически диалог между Република България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. На планираните срещи в Министерството на отбраната, Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Конгреса на САЩ и Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността ще бъдат обсъдени въпроси на стратегическото партньорство в областта на отбраната между двете страни.

Програмата за посещението включва и срещи с представители на неправителствени организации като фондация „Джеймстаун" и Атлантическия съвет, на Националния университет по отбрана, както и с водещи изпълнители на проектите за модернизация на Българската армия - компаниите Lockheed Martin и General Dynamics Land Systems.

В първия ден от визитата си, на 10 януари във Вашингтон министър Тагарев ще проведе среща с президента на Националния университет по отбрана (National Defence University) генерал-лейтенант Майк Плен и с представители на академичната общност. Той ще участва в дискусия с представители на Атлантическия съвет на САЩ по въпросите на сигурността в Черно море, бъдещето на Западните Балкани и Източния фланг на НАТО.

През втория ден от работното посещение ще се проведат официалните разговори в държавните институции на САЩ, на които ще се дискутират широк кръг от теми, свързани със средата за сигурност, помощта за Украйна, развитието на двустранното военно сътрудничество и изпълнението на 10-годишната Пътна карта между министерствата на отбраната на двете страни, борбата с дезинформацията, сигурността в региона на Черно море, интеграцията на Западните Балкани в евроатлантическите структури, както и укрепването на Източния фланг на НАТО.

Ще бъдат разгледани и други въпроси, касаещи двустранните отношения в светлината на отбелязването на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

В рамките на визитата в САЩ министър Тагарев ще посети заводите на Lockheed Martin в Южна Каролина. Представители на ръководството на компанията ще го запознаят с производствения процес на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските ВВС.

В състава на българската делегация е включен началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който ще проведе официална среща с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Чарлс Браун, както и срещи с други представители на Въоръжените сили на САЩ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Привикват марионетката на инструктаж. Явно у нас не успават да му издърпат достатъчно ушите и си го привикват на място.

09.01.2024 18:22:59

Анонимен

Майтап-майтап, ама на фона на странното заболяване на Остин, може краварите да са решили да се огледат за външен министър на отбраната. С какво Тагаренко е по-лош от другите: верен, военолюбив, съпричастен, а и по възраст си подхождат с Бай Дън. Ха да ви е честита булка.

09.01.2024 12:31:34

Анонимен

Я си го оставете там при вас, пък ако искате и президент си го направете. Без това Делян го е взел на мушката, а започне ли ДПС да се мери в някой министър скоропостижно го отстрелват.

09.01.2024 12:26:37

Анонимен

Ще им бъде направена оценка на свършената работа и сведени новите задачи, с оглед настоящата военно-политическа ситуация.

09.01.2024 11:13:15

Анонимен

Педераст.

09.01.2024 10:50:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.