• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Отличените ученици в конкурса за 110-ата годишнина от Балканските войни бяха наградени в Министерството на отбраната

Отличените ученици в конкурса за 110-ата годишнина от Балканските войни бяха наградени в Министерството на отбраната

/КРОСС/ Деветнадесет ученици, отличени в Националния ученически конкурс за есе „Наследник съм на...", посветен на 110-ата годишнина от Балканските войни (1912 - 1913), бяха наградени на тържествена церемония в Министерството на отбраната. Наградите бяха връчени от заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и на образованието и науката Емилия Лазарова днес, 26 март, в деня, в който се навършват 111 години от падането на Одринската крепост (1913 г.).

В приветствието си към отличените ученици заместник-министър Атанас Запрянов се обърна с думите: „Вие доказахте, че интересът към славното българско военноисторическо минало е голям, а уважението и преклонението пред подвига и паметта на българските герои, участвали и загинали в борбата за национално освобождение и обединение са непреходни". Той поздрави участниците в конкурса от името на министъра на отбраната Тодор Тагарев и подчерта, че са представени забележителни проекти, които са спечелили първи места в конкурса на регионално ниво.

„Участието на България в Балканските войни е естествено продължение на националноосвободителните борби от XIX век, и изразява непоколебимия стремеж на народа ни към свобода и обединение. Славните победи на Българската армия остават завинаги записани в страниците на героичната ни военна летопис. Изводите и поуките и до днес вълнуват историци, изследователи и публицисти, защото анализираните уроци са по-ценни от всяка победа", подчерта още заместник-министър Запрянов.

Националният ученически конкурс „Наследник съм на..." е организиран от Министерството на отбраната и Централното военно окръжие (ЦВО), съвместно с Министерството на образованието и науката, регионалните управления на образованието и Съюза на ветераните от войните на България. Участие взеха ученици от средните училища, разделени в две групи, според регламента: първа група от V - VII клас и втора група от VIII - XI клас. В конкурса участваха 135 ученически проекта.

На 13 март 2024 г., по повод отбелязването на 111 години от превземането на Одринската крепост през 1913 г. (стар стил), на регионално ниво бяха наградени класираните на първо, второ и трето място ученици, както и всички участници. От класираните на първо място в страната, бяха отличени 19 проекта: осем в първата възрастова група и 11 във втората, чиито автори бяха отличени днес. Наградените получават грамота от Националния инициативен комитет, книгата „Българските бойни знамена. За честта и славата на България", а 19-те отличени получиха и книгата „Светът на българския войн". Техните есета ще бъдат публикувани в сборник, издаден от Съюза на ветераните от войните на България.

На церемонията по награждаване присъстваха още началникът на ЦВО полковник Георги Георгиев, както и досегашният му началник полковник Павлин Велков, директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова, председателят на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов, преподаватели и родители на наградени ученици. Гостите посетиха и Военната академия „Г. С. Раковски", където бяха запознати с важни моменти от българската военна история.

През 2022 г. беше създаден Национален инициативен комитет за отбелязване на 110-ата годишнина от Балканските войни. С решение на Министерския съвет от 2023 г. за негов председател беше определен заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Министерският съвет прие национален план със събития за отбелязване на бележитата годишнина в българската история, част от който беше и Националният ученически конкурс за есе „Наследник съм на...".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.