• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Съюзниците от НАТО: Убедени сме, че подкрепата за Украйна е в интерес на нашата собствена сигурност

Съюзниците от НАТО: Убедени сме, че подкрепата за Украйна е в интерес на нашата собствена сигурност

/КРОСС/ Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва днес, 15 февруари, в редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Форумът започна с работна сесия с участието на министъра на отбраната на Швеция. Във фокуса на дискусиите бяха актуални въпроси, свързани с възпирането и отбраната като част от подготовката за срещата на върха във Вашингтон. Съюзниците разгледаха справедливото разпределение на тежестите и отговорностите и обсъдиха изпълнението на обновения ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP), при който инвестирането на 2 % от БВП в отбраната е минимален праг, а не таван. За поредна година е отбелязан ръст на разходите за отбрана в съюзен мащаб. Съюзниците се обединиха около мнението, че в един по-опасен и конкурентен свят следва да продължават да инвестират повече в НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че подкрепата за Украйна е пример за реално трансатлантическо споделяне на отговорностите на практика. Министрите на отбраната обсъдиха още прилагането на Плана за действие в отбранителното производство (DPAP), който цели увеличаване на отбранителното производство, подобряване на оперативната съвместимост и подкрепа и развие на трансатлантическата отбранителна и индустриална база. Те потвърдиха необходимостта от повишаване на производствения капацитет на отбранителната индустрия.

В своето изказване министър Тодор Тагарев подчерта, че всички мерки за повишаване на отбранителния капацитет в рамките на DPAP са от съществено значение. „Сътрудничеството между НАТО и ЕС в областта на отбранителното производство, всестранното осигуряване и помощта за Украйна остава ключово за избягване на дублиране на усилията, постигане на допълняемост и ефективно използване на националните и общите ресурси", изтъкна министърът на отбраната. По време на заседанието той заяви, че на национално ниво страната полага усилия за повишаване на капацитета на отбранителната индустрия, разработила е Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. и вече надвишава 2% от БВП за отбрана.

Срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО завърши с работно заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната с участието на Върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и министъра на отбраната на Швеция. Дискусията обхвана дългосрочната политическа и практическа подкрепа за Украйна, прилагането на Многогодишната програма за подпомагане на Украйна, одобрена на срещата на върха във Вилнюс, както и Годишната национална програма на Украйна.

По време на заседанието министър Тагарев подчерта, че страната ни продължава да разглежда възможни опции за предоставяне на ефективна подкрепа на Украйна - както военна, така и хуманитарна, в рамките на националните възможности.

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров представи актуална информация за войната в Украйна, както и плановете за реформи в страната. Съюзниците потвърдиха, че ще продължават да оказват помощ на страната. Те подчертаха своето убеждение, че подкрепата за Украйна е в интерес на тяхната собствена сигурност. Провеждането на заседанието на Съвета НАТО-Украйна в навечерието на втората годишнина от началото на бруталното и непровокирано нападение срещу Украйна е важен сигнал за продължаващата подкрепа на Алианса за Украйна.

В Брюксел министър Тагарев проведе двустранни срещи с министри на отбраната на съюзнически държави и с Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи, на които бяха обсъдени актуални въпроси от дневния ред на НАТО и подготовката за срещата на върха във Вашингтон. По време на тристранна среща с министъра на отбраната на Албания Нико Пелеши и министъра на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска беше обсъдено значението на коридор номер 8 за военната мобилност и за икономическото развитие на страните.

От Брюксел министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава за Мюнхен, където в периода 16-18 февруари ще участва в традиционната Мюнхенска конференция по сигурността.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тия кръвопийци превърнаха Украйна в гробище с техните прокси войни. Ако излезете и видите двамата ви съседи да се бият на улицата какво ще направите? Ще започнете да викате за единия като на футболен мач или първо ще ги разтървете и после разследвате кой крив и кой прав?

17.02.2024 13:43:39

Иван Андреев

Не уважаеми Дами и Господа вие се правите, че не знаете в кой Свят живем, с което доказвате, че не знаете кой сте, къде сте и за какво сте.

16.02.2024 17:27:17

Анонимен

Ебем ти дебилите. За каква сигурност може да става дума, когата на практика тези идиоти единствено дърпат мечката за опашката. Ако на руснаците им писне ще насметат цялото НАТО за един месец. Всъщност НАТО са САЩ, Турция, и отчасти Франция. Останалите са почти пълни нещастници, не по-различни от нас. Сега нещо и Полша взе да мърда, ама от тях войници не става. От изброените, щатите заявиха, че няма да се месят, ако ЕС не си плаща рекета, Ердоган е приятел на Путин, а Макрони си е педал. Е , кой ще воюва с руснаците. Добре, че е Тагарев.

16.02.2024 10:07:37

Анонимен

Тази война е в интерес на оръжейното лоби и никой друг. Всичко останало е прах в очите.

15.02.2024 23:46:28

Анонимен

Изказването на Тръмп, че НАТО няма да защитава страни, които не отделт 2% от БВП за отбрана(по памет) показва, че НАТО това е САЩ и никакви договорни отношения нямат значение. Никой член не опроверга тази позиция, а показа притеснение за значението му.

15.02.2024 20:20:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.