• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Доц. Минчо Христов: Дали държавните бензиностанции не се създават, за да ги приватизира някой?

Доц. Минчо Христов: Дали държавните бензиностанции не се създават, за да ги приватизира някой?

/КРОСС/ "Аз подкрепям създаването на Държавна петролна компания, но дали някой не иска да създаде тази верига от държавни бензиностанции, за да я приватизира после? Като гледам как действа нашето правителство, не бих изключил да има и такива мисли", каза за Фрог нюз бившият депутат доцент Минчо Христов.

За мен е най-важно в момента не да баламосват хората с тези измислени проверки на Комисията за защита на конкуренцията. През последните години бяха проведени пет-шест проверки за наличие на картел на горивата, но всички бяха отрицателни. И не успяха да докажат очевадното, че картел има и надценката към настоящия момент е поне 60 стотинки А дори и да го докажеха, санкцията е смешна. Бензиностанциите я избиват с половин час работа.Така че задължително трябва да се въведе наказателна отговорност за картел, както е в нормалните европейски държави. И се учудвам, защо опозицията мълчи по тези въпроси. Защо не се предлага наказателна отговорност, която би решила проблема с грабежа в горивата, в телефонните централи, аптеките, големите търговски вериги, където има картелни споразумения?  За съжаление българската икономика е картелирана в основните си сегменти, които удрят челно потребителя, обясни експертът.

За мен е важно там,  където има картели и монополи,  да има държавни компании. Лихвените проценти по депозитите в банките днес са отрицателни. А лихвите, които банките искат от хората, достигат до 10%. Това е чиста печалба за банките и го няма никъде в ЕС.

По същия начин стои и въпросът с горивата. Горките шофьори трябва да знаят, че са ограбвани по един нагъл и безскрупулен начин вече няколко десетилетия. Когато петролът беше 150 долара на барел, цената на масовото гориво беше 2,70. Когато петролът стигна 25 долара за барел, цената на масовото гориво е 1,80 по бензиностанциите. Това се нарича грабеж, който е покровителстван от парламента и правителството. България е единствената страна в ЕС, където няма наказателна отговорност за картел.И това не е случайно. Вместо да се предприемат тези мерки, правителството отказва да направи една държавна банка с подразделения в страната и да дава 2-3 процента лихва. Това ще накара чуждите банки да смъкнат лихвените проценти и да не крадат по този безобразен начин, посочва доцентът.

По този начин стои проблемът и с аптеките. Какво пречи на държавата да се направи една верига държавни аптеки, които да продават на цени, каквито са в Македония, Гърция, Румъния, където българите ходят да си купуват лекарства. Това ще накара частниците да смъкнат цените, ако не искат да фалират. Ами за тържищата. Не може в момента черешите да се изкупуват за 30-40 стотинки от производителите и се продават по 5 лв. на пазарите. Това се нарича спекула и грабеж. Може да се създаде и държавна верига магазини, в които да не се продава със сто процента надценка на някои стоки, а с една нормална надценка. Държавата трябва решително да се намеси със законодателни мерки - включително наказателна отговорност, категоричен е той.

 

*Източник: https://frognews.bg/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.