• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Явор Божанков: Българските граждани не бива да бъдат оставяни на произвола на пазара

Явор Божанков: Българските граждани не бива да бъдат оставяни на произвола на пазара

Управляващите са в ступор по отношение на икономиката

/КРОСС/ „Ние сме единни по отношение на мерките против заразата, но не и по отношение на мерките за последващата икономическа криза. Тук е и тактическата грешка на този закон - той смесва спешни мерки против епидемията с мерки, които могат да бъдат прецизирани и отложени. Тук управляващите грешат". Това каза Явор Божанков, народен представител от ПГ „БСП за България", пред БТВ.
Според него президентът се е намесил много адекватно в ситуацията като е наложил вето на част от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. По отношение на текста, засягащ спекулата, Божанков допусна, че е имало грешка в базата на изчисление, но не и в принципа. „Българските граждани не могат и не бива да бъдат оставяни на произвола на пазара", катеогричен бе той.
„По отношение на икономиката, управляващите, за съжаление, са в ступор. Държавата в момента не помага нито на гражданите, нито на бизнеса - прехвърля цялата отговорност върху тях и истината е, че изтърваваме важен момент. В икономиката, ако не помогнем на определени сектори, на най-уязвимите, на работниците, после това ще ни струва скъпо. Има производства, които са жизнеспособни и ще фалират и ако сега не се спасят с малко средства, утре ще се наложи да се спасяват с много средства или изобщо няма да могат да бъдат спасени", каза още депутатът от левицата.
По неговите думи проблемът с фалшивите новини е такъв от много години и управляващите се опитват да направят реформи, които са отлагани с години и в момента нямат експертен капацитет. „Доверието между властта и гражданите е загубено и то не може да бъде възстановено за един ден. Когато хората чуят, че тази власт, която е правила толкова много грешки по отношение на журналисти, граждани и бизнес, правила е толкова много скандали, и сега иска безконтролна власт, първото, което идва в тяхното съзнание е, че това е като да дадеш пръчка динамит в ръцете на маймуна", коментира социалистът.
Явор Божанков завърши с призив гражданите да слушат указанията на Националния щаб и да бъдат отговорни.

Филип Попов: Управляващите нямат план как да се справят с тежките икономически последици от вируса
„Ние бяхме първите, които казахме, че трябва да се борим срещу спекулата, защото тя в момента върлупва. Докато вирусът изяжда здравето на хората, спекулата изяжда техните спестявания и тяхното бъдеще". Това заяви секретарят на ПГ „БСП за България" Филип Попов пред БНТ. Той бе категоричен, че текстът за спекулата в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение може да бъде прецизиран и отново да бъде предложен.
„Предложението частните болници да се включат в борбата с коронавируса го направихме ние. ГЕРБ го отхвърлиха. Сега като го предложиха от Националния щаб, се прие, понеже не е предложено от БСП", коментира народният представител.
По неговите думи безработицата и фалиралите фирми са много тежки последици от тази зараза и подчерта, че те са именно икономически, където е и проблемът. „Мерките, които трябваше да се вземат, планът, по който да се действа, това е отговорност на Министерския съвет и на министър-председателя. Управляващите обаче нямат такъв план", каза още Филип Попов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.