• 08 Дек 2023 |
 •  USD / BGN 1.8158
 •  GBP / BGN 2.2809
 •  CHF / BGN 2.0705
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 2°C

В Германия забраняват отоплението с петролни продукти и газ

В Германия забраняват отоплението с петролни продукти и газ

/КРОСС/ След дълги спорове, в Германия беше приет законопроект за постепенно премахване на системите за отопление с петролни продукти и газ. Целта на закона е да насочи страната по пътя към климатично неутрално отопление в бъдеще. Сега обаче валят множество въпроси, сред които и доколко всъщност новият закон и всички усилия, свързани с него ще помогнат в борбата с климатични промени. Забраната не означава, че отоплителни системи ще бъдат задължително премахвани, но отоплението с възобновяема енергия е важен компонент.

Новата редакция на закона, чиято първа по-строга чернова беше редактирана, предвижда, че от 2024 г. в новопостроените сгради трябва да се гарантира, че инсталираното отопление генерира най-малко 65% от топлината от възобновяеми енергии. За съществуващи вече сгради общините трябва първо да представят планове за това, как благоприятното за климата преобразуване трябва да работи на местно ниво - дали ще бъдат изградени например централни отоплителни мрежи, или газови мрежи за биогаз или водород.

Важно е да отбележим, че дори и след 2024 година ще могат да бъдат инсталирани отоплителни системи на нафта и газ, но трябва да бъдат спазени определените условия, отговарящи на закона. Така че, със сигурност за собствениците предстоят много стъпки, свързани с новостите. Социологически проучвания сочат, че двама от трима германци са против плановете на управляващите в Германия.

Ето и повече за новия закон за отопление и борбата с климатичните промени. Още по време на самия дебат в Бундестага се прокраднаха съмнения дали всички усилия изобщо имат смисъл. Беше посочено, че дори първоначалният по-строг закон ще спести цитирам „потискащо малко" емисии въглероден диоксид.

Първоначално законопроектът предвиждаше от 2024 г. повечето видове нови отоплителни системи, захранвани с нафта или природен газ, да бъдат забранени. Според екологичния институт, който е най-важният източник на информация за германското правителство по темата, първоначалната по-строга версия на закона щеше да избегне около 13,3милиона тона въглероден диоксид до 2030та година или иначе казано по-малко от два процента от общите емисии на Германия.

В сегашната си форма, в която е приет законът, целта е да бъдат избегнати около една четвърт по-малко парникови газове от първоначалния проект. От министерството на икономиката обаче смятат, че ефектът на намаляване на вредните емисии въглероден диоксид ще става все по-осезаем във времето.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.