• 11 Авг 2020 |
 •  USD / BGN 1.6599
 •  GBP / BGN 2.1769
 •  CHF / BGN 1.8206
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Само 33 общини успяват да рециклират над 50% отпадъци

Само 33 общини успяват да рециклират над 50% отпадъци

/КРОСС/ По-голямата част от общините в България не се справят с изискването да рециклират над 50 процента от отпадъците си. От 265 общини само 33 са изпълнили изискването. Това става ясно от последните данни на Изпълнителната агенция по околна среда. Така България се отдалечава от критериите на Европейския съюз, според които до 2025 година всички страни-членки трябва да рециклират поне 55 процента от общинската смет.

Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда, 45 от общо 265-те общини у нас имат нула процента рециклирани битови отпадъци. Едва 33 са общините, които са изпълнили изискването за рециклиране на над 50 процента от сметта си.

В Община Пловдив годишно се депонират 150 000 тона отпадъци. Градът се нарежда сред отличниците, тъй като 64 процента от общата смет през 2018 година е рециклирана.

Гергана Василева - главен експерт дирекция „Екология и управление на отпадъците"- община Пловдив: Смесените битови отпадъци постъпват на две места, на регионално депо за неопасни отпадъци в село Цалапица и на инсталациите в село Шишманци.

Заводът за преработка на битови отпадъци край Шишманци приема и преработва сметта на общините Марица, Раковски, Брезово и Пловдив. 30 процента от отпадъците, които не са годни за рециклиране, се депонират. Останалата част се разделя и приготвя за преработка, а от органичния отпадък се произвежда тор.

Стоян Гидиков - управител на завода за преработка на отпадъци: Сепарирането се извършва ръчно, отделя се част от органичния отпадък. Сепарираният материал, който е годен за рециклиране, се предава за последваща преработка на фирми, които имат разрешение за такава дейност.

Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда преди две години русенската община Сливо поле е рециклирала 0% от отпадъците си. От местната администрация обявиха, че от 2 години имат договори с фирма за разделно събиране и с топлофикационно дружество за безвъзмездно сепариране на отпадъците.

Тодорка Дражева - главен експерт „Подготовка на проекти", Община Сливо поле: Те го разделят и каквото остане вече негодно за повторна употреба или рециклиране, тогава го носят на депото.

Общините на територията на РИОСВ - Русе има сключени договори с фирми за разделно сметосъбиране, но от това се ползват по-малко от половината населени места.

Десислава Куцарова - гл. експерт „Отпадъци", РИОСВ - Русе: Има един проблем с оползотворяващите организации, че в по-малките общини не им е икономически изгодно.

На местата, на които общините не рециклират достатъчно, депата се запълват по-бързо от планираното. Всички общини у нас плащат отчисления към местните екоинспекции за тон депониран отпадък. През 2020 година цената е 69 лева за тон, като след две години сумата ще достигне до 95 лева за тон депониран отпадък.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.