• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Турция с принос към Международния ден на нулевите отпадъци за едно по-чисто бъдеще

Турция с принос към Международния ден на нулевите отпадъци за едно по-чисто бъдеще

/КРОСС/ На 30 март се отбелязва Международният ден на нулевите отпадъци за втора поредна година, след като ООН прие решението за „нулеви отпадъци", представено от Турция в плановете за борба с климатичните промени и устойчиво развитие. Този ден насочва внимание към проблема с битовите отпадъци и представлява колективно усилие да оставим след себе си обитаема и чиста планета за бъдещите поколения чрез разделно разпределяне на боклука, ръководено от принципите за устойчиво развитие.

Движението за нулеви отпадъци не само повишава осведомеността на хората за инициативите на Турция, но и предлага конкретни решения за намаляване на битовите отпадъци в околната среда. То представя начини за увеличаване на процента на рециклиране, въвежда методи за пестене чрез икономии, и демонстрира ефективното използване на природните ресурси, като цялостно подпомага и насърчава устойчивото развитие.

Турската кухня като пример за нулеви и минимални отпадъци.

Кухнята без отпадъци е ключова част от екологичния начин на живот. Колкото по-малко отпадъци се произвеждат в кухнята, толкова по-малко боклук ще прави и обществото, което ще доведе до един по-добър свят. За турската кухня е изключително важно присъствието на ресторанти с нулеви отпадъци, защото те поставят принципите за устойчиво развитие на гастрономията както в културна, така и в екологична насока.

Подхранвани от плодородната почва на Турция и богатото културно наследство на Анадола, древните турски кулинарни традиции използват всяка част от продуктите, за да избегнат ненужните отпадъци. Турската кухня съчетава вековни начини на готвене с местни съставки и оригинални рецепти, и отдавна е утвърдена като спонтанна и с минимално произвеждане на отпадъци. В турския стил на готвене остатъците от продукти се превръщат в нови ястия. Така например зеленчуковите кори се използват в салати или самостоятелно, а от плодовите кори могат да се приготвят конфитюри. По същия начин застоялият хляб се използва в различни ястия и десерти, а останалият ориз се консумира в супи или десерти като мляко с ориз (сутляш). По този начин намаляването на хранителния отпадък се превръща в цяло кулинарно изживяване, което допринася за едно по-устойчиво бъдеще, насърчаващо хората за по-екологичен начин на живот, в който използваме пълноценно хранителните ресурси.

Програмата за устойчив туризъм на Турция и устойчивата промяна в туризма.

През последните години Турция не само подпомага увеличаването на осведомеността за Международния ден на нулеви отпадъци, но и започна цялостна устойчива трансформация в туристическия сектор. През 2022 г. Турция стана първата страна в света, която подписа правителствено споразумение с водещата световна платформа за околна среда и устойчивост -„Глобалният съвет за устойчив туризъм" (GSTC). Това споразумение установява и управлява глобални стандарти за устойчиво пътуване и туризъм, като предоставя примерна карта, която улеснява приспособяването на страните към Програмата за устойчив туризъм. Започвайки от местата за настаняване, програмата обхваща туроператорите и дестинациите, за да включи принципите на устойчивост в цялата туристическа индустрия. Към момента общият брой на регистрираните обекти за настаняване в Турция е 17 393, като 871 от тях са сертифицирани и има за цел до 2030 г. всички обекти да получат сертификат за устойчив туризъм. Устойчивото разпределение на отпадъци е изискване както на Програмата за устойчиво туризъм на Турция, така и на Движението за нулеви отпадъци за опазване на околната среда. В резултат на това, двете програми обединяват усилия в посока към бъдеще без отпадъци и служат като основен модел за устойчивите градове.

Като природно чудо със своите зелени екосистеми, Турция отдавна използва екологични етикети, за да сертифицира своите сини води. 551 от турските плажове имат присъдена с високото отличие „Син флаг", което прави държавата трета в света по брой най-много сертифицирани плажове, отговарящи на критериите за чистота и управление на околната среда. Освен това, в последните години Турция е постигнала значителен напредък в областта на културното устойчиво развитие, като стана втората страна в света с 21 обекта в световния списък за културно наследство на ЮНЕСКО и с 30 обекта на нематериално културно наследство. Благодарение на археологически изследвания, Турция цели да увеличи този брой до 750 през 2024 г., и до 800 през 2026 г., като досега само за 2023 г. са били планирани 720 разкопки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.