• 21 Фев 2024 |
 •  USD / BGN 1.8106
 •  GBP / BGN 2.2833
 •  CHF / BGN 2.0532
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 5°C

Къща с 3D принтер

Къща с 3D принтер

/КРОСС/ В Германия правят къща с 3D принтер. Потопяваме се в една интересна технология, която по всичко изглежда, че ще играе важна роля в бъдеще. Става дума за 3D принтирането и конкретно за най-голямата 3D отпечатана сграда в Европа, която се намира в германския град Хайделберг.

Беше ми много любопитно да работя по темата тази седмица, защото когато говорим за строителство тук обикновено става дума за липсата на работна ръка и недостига на жилища. Големият въпрос, обаче e, 3 D печатът ли ще доведе до решение на тези проблеми. За технологията си говорихме с собственикът на фирмата, разработила проекта на най-голямата 3D отпечатана сграда в Европа.

Преди няколко години Ханс Йорг-Краус чете за жилищна сграда, построена отчасти, отпечатани от 3D принтер. Самият той решава, че трябва да опита тази технология. И така се стига до реализацията на най-голямата 3D отпечатана сграда в Европа.

"В момента преустройваме около 60 000 квадратни метра в собственото си портфолио, инвестираме 200 милиона евро и също така изграждаме този компютърен сървър център там, и си помислих, че е идеален за печат, защото не е сложна сграда", каза Ханс Йорг-Краус, собственик на "Kraus Gruppe".

И така 140 часа са нужни, за да бъде отпечатана сградата от материали, които могат да бъдат рециклирани. "Сградата не е изцяло отпечатана, основата и таванът са изработени конвенционално. Само вертикалните стени са отпечатани. Изградихме я за по-малко от година", съобщи Йорг-Краус.

Самата строителна площадка обаче няма нищо общо с класически строеж. Липсват шумните машини и десетките работници. "На строителната площадка имаше само двама -трима служители с мистрия в едната ръка и лаптоп в другата. И това е предимството на този проект за 3D принтиране, че са необходими много по-малко хора на строителната площадка. Там е много по-подредено, има много по-малко отпадъци и този процес има много предимства", посочи той.

Големият въпрос, съпътстващ тази технология е именно тя ли ще бъде решението за липсата на работна ръка и недостига на жилища, от които страда Германия? "По този въпрос трябва да кажа категорично "да". Нещата, които могат да бъдат отпечатани, изискват по-малко хора на строителната площадка, а в резултат на това се променя и профила на строителя. Той става много по-ценен. Бих казал, че това е подобно на мехатроника в автомобилната индустрия, ако искате да го наречете така. Комбинацията от софтуер и директна работа на строителната площадка. И на тях им трябват много по-малко хора, когато печатаме. Ето защо определено ще има големи предимства за недостига на квалифицирана работна ръка. Голямото решение за жилищното строителство, да можем да решим проблема с недостига на жилища с технологията за 3D принтиране, няма да се случи. Тъй като това е различен процес, той ще бъде частично приложим за специални форми, за определени видове архитектура. Но определено няма да има основен аргумент в полза на масовото производство за жилищно строителство с намаляване на разходите", допълни Йорг-Краус.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.