• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Боите за яйца на пазара са пълни с изкуствени оцветители, консерванти и алергени

Боите за яйца на пазара са пълни с изкуствени оцветители, консерванти и алергени

/КРОСС/ Боите за яйца на пазара - пълни с изкуствени оцветители, консерванти и алергени. За това предупреждават диетолози броени дни преди Великден. Безвредни ли са боите в търговската мрежа и кои са най-опасните цветове - Георги Георгиев провери в рубриката „На твоя страна".

На Велики четвъртък голямото боядисване на яйца вече започна. Експерти в лаборатория обаче установяват, че зад всеки изследван цвят стои едно или няколко Е-та. Според диетолозите тези съставки могат да доведат до странични за здравето ни ефекти.

Натурални съставки вместо изкуствени оцветители - в подготовката за Великден през последните години Антония Запрянова превръща всяка билка, плод или зеленчук в цвят, с който да украси яйцата за празника.

„Когато бях малка с моята баба боядисвахме всяка година яйцата, но използвахме традиционните бои, които съдържат много химия и за съжаление канцерогенни съставки, които проникват през черупката и попадат в яйцето. Затова, когато вече аз станах майка, намерих здравословни начини, с които да боядисвам моите яйца", казва тя.

За да покаже разликата, екип на NOVA купува с нея няколко произволно избрани бои за яйца от търговската мрежа и преглежда съставките, обявени на опаковките. Във всяка от тях се оказва, че има средно между 7 и 10 Е-та, зад които стоят различни оцветители, разтворители и консерванти. В някои от боите има желатин, лактоза и сол, показва още проверката.

Какво се влага в боите за яйца - екип на NOVA проверява в една от лабораториите. Изпитванията се правят след сложни хроматографски анализи. „Тества се цвят по цвят и във всеки един се определя количественото съдържание на всеки един оцветител", казва химикът Яна Георгиева. В случая това, което сме открили при червения цвят са изкуствени оцветители, които подсилват цвета на боята за яйца. Тестът показва наличие на няколко позволени оцветители - като амарант, аураред, азурубин и еротрозин, коментира още тя. На следващата хроматограма се виждат и сините оцветители, които също присъстват в дадена норма - като индугатин, брилянтно синьо и патентно синьо, посочва Георгиева.

Анализите в лабораторията потвърждават, че основните съставки в изпитваните бои са изкуствени оцветители. Всяко от откритите Е-та влиза в разрешителния от Брюксел списък за влагане в храни и напитки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.