• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Младен Маринов: Ситуацията в Перник е овладяна, дигата е поправена

Младен Маринов: Ситуацията в Перник е овладяна, дигата е поправена

/КРОСС/ Скъсана дига на шламохранилище доведе до евакуация на 30 души от няколко блока в пернишкия квартал "Калкас".

Ситуацията е овладяна и няма опасност за хората. Шламохранилището е собственост на ТЕЦ "Република", депото съхранява милиони тонове отпадъци от дейността на топлоцентралата. Започна разследване, което да установи причината за инцидента.

"Първата ни задача бе да обезопасим района на аварията. Благодарение на своевременната реакция на местната и държавната власт ситуацията е овладяна и към момента дигата е поправена", съобщи министър Младен Маринов, който заедно с колегите си - министрите на икономиката и на околната среда и водите, пристигнаха тази сутрин в Перник, веднага след получения сигнал за пробив в шламохранилище "Седми септември".

"Уведомен е главният прокурор, който разпореди започването на следствени действия. Те ще започнат с оглед и съответно ще преминат към проверка на документацията и въобще експлоатацията и поддръжката на съоръжението. Това предстои да бъде изяснено. Колегите ще останат на място до пълно ликвидиране на последствията и на заплахата за местното население", каза още вътрешният министър.

Министър Караниколов допълни, че сигналът за аварията е получен в 9.15 часа, след като тя е овладяна специалисти от РИОСВ ще извършат проби на водата. По думите му започват проверки, които ще изясняват причините за възникналия проблем, ще се търси отговорност на собственика на съоръжението. "Най-важното е, че няма опасност за населението на Перник", заяви още министър Караниколов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че с огромно количество камъни и инертни материали се засипва стената и ще бъде допълнително укрепен. "Чухте какви са предписанията - това щомохранилище трябва да бъде затворено и рекултивирано, така че това са последващите стъпки.", каза още той.

Хората ще се върнат по домовете си може би днес, защото разливът вече е спрян. В момента, в който се установи, че няма никакъв риск за тяхното здраве, ще се върнат.

"Разполагаме с резервни общински жилища, така че ако се налага, ще бъдат осигурени за хората, които са евакуирани. Нямаме данни за нанесени щети на домове на хора", каза още Владимиров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Eлена Гунчева

Проблемът ни не е само Мутрата. Проблемът ни са хилядите умствено увредени, които го подкрепят Троловете на Паунчо направо освирепяха тези дни. Явно се опитват да замазват гафовете на Мутрата и са се насъскали срещу всеки, подкрепящ Президента Радев. Преди малко един такъв, със снимка, която няма начин да не е на селския ид@@@, пише: „Недейте да плюете нашият министър-председател Бойко Борисов, ДОЦЕНТ ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА на психологическите нАуки……“, признавам си, че нямах сили от смях да продължа да чета, много лигаво беше, направо такава баданарка си удари на Мутрата, че оня чак в Банкя се е олигавил. Интелектуално ощетени винаги е имало и ще има и занапред. Но никога досега не им се е давал достъп до формиране на общественото мнение и влияние върху политиката и обществените процеси. Сега дебилизмът избуява и намира изявата си в политиката, а сродните му ощетени ментално се приемат за еталон за нормалност и гражданска съвест. Проблемът ни не е само Мутрата. Проблемът ни са хилядите умствено увредени, които го подкрепят. И които имат правото да гласуват и да бъдат избирани.

07.05.2020 18:44:47

Анонимен

Перничани са чудо на чудесата! Оцеляват при короната без да се мият и пият вода и не протестират заради това... Те такива идиоти избират Тиквата и шайката Му...Представям си как смърдят те и пародията, наричана град Перник.

07.05.2020 16:55:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.