• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Финландският град Оулу ще бъде Европейска столица на културата за 2026 г.

Финландският град Оулу ще бъде Европейска столица на културата за 2026 г.

/КРОСС/ Северният финландски град Оулу е избран за Европейска столица на културата за 2026 г., съобщиха от организационния комитет Оулу 2026.

"Повече от щастливи сме от победата и от възможностите, които званието "Европейска столица на културата" открива пред Оулу и пред цяла Северна Финландия", заяви Пия Рантала-Коронен, която е директор на организационния комитет "Оулу2026".

Целият екип на Оулу2026 работи по проекта в продължение на четири години. Освен граждани на Оулу, в комитета влизат и представители на още 32 населени места в северните части на Финландия.

Изборът на Европейска столица на културата се прави от панел от девет независими европейски експерти в сферата на изкуствата и културата.

Оулу е разположен в северозападната част на Финландия и е център на региона Северна Остроботния. Градът е основан през 1605 г., а днес населението му е повече от 200 000 души.

Оулу е разположен в северозападната част на Финландия и е център на региона Северна Остроботния
iStock/Getty Images

Оулу е регионален административен и търговски център. Градът също така е важен образователен, научен и културен център в региона. Там работят няколко музея, Оулу има и собствен симфоничен оркестър. Оттам е групата "Блайнд Ченъл", която представляваше Финландия в песенния конкурс "Евровизия" през 2021 г.

Европейска културна столица се избира от 1985 г. , като първоначално званието се присъжда само на един град. От 2000 г. повече от един европейски град си поделят титлата.

Освен Оулу за Европейска столица на културата през 2026 г. предстои да бъде избран и град в Словакия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.