• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Владислав Панев: Властта се услажда на президента, в записите няма скандални неща

Владислав Панев: Властта се услажда на президента, в записите няма скандални неща

/КРОСС/ Целесъобразно е да има редовно правителство в България. За 30-те години преход сме имали четири служебни кабинета на предишните президенти, а само Радев досега е излъчвал пет и се отива към шести. Това не е случайно. Услажда му се властта, която не му е дадена по Конституция – България е парламентарна република, коментира пред BTV „Тази сутрин“ Владислав Панев, зам.-председател на парламентарната група на ПП-ДБ. Той коментира записите от съвет на "Продължаваме промяната", които Радослав Василев разпространи публично.

И Конституцията, и практиката предполагат, че работата на президента е да съдейства за съставянето на редовно правителство, а той в момента работи така, че да няма такова. Отговорността е наша, на депутатите, и ние трябва да се справим през следващите шест дни да реализираме правителство с втория мандат, посочи той.

Според Владислав Панев вторият мандат не е дискредитиран от „едни записи, в които няма  скандални неща“.

Румен Радев се държи така, защото и „Възраждане“ се държат по този начин. Информационната война във войната между Русия и Украйна е много силна и тя може да бъде спечелена в България чрез службите. В момента президентът контролира службите и те губят тази информационна война. Нашата цел е тя да бъде спечелена – тя е за сърцата и душите на българските граждани, заяви той.

Обсъждането посред нощ на смяната на ръководителите на служби според Панев говори за демократичността на „Продължаваме промяната“.

Накрая на записа се вижда, че решение се взема с 25 на 24 гласа – няма извиване на ръце, няма предварителен сценарий като във вождистките партии, където вождът чете едно слово 15 минути, а след това всички ръкопляскат, заяви Панев.

Води се сериозен дебат за бъдещето на България, за това как да спазим обещанията си пред избирателите – Шенген, еврозоната, доходите, това чувам от записа. Има практика ръководителите на службите да се съгласуват в съответните държави, тъй като те ще получават класифицирана информация. Имало е случаи, когато до нашите служби не е достигала информация поради липсата на доверие. За посолствата нямам информация. Не съм чувал представители на моята партия да са ходили до посолства, коментира Владислава Панев.

Според него е нормално да се търсят всякакви възможности за разговори, включително и неформални, с европейски политици за постигане на целите на България.

Имал съм съмнения за Радостин Василев, но не искам да слизам на това ниво и да обяснявам постфактум какво съм мислел за него преди седмица. Аз никога не записвам свои разговори, не съм вещ в това. Не знам откъде идват заплахите срещу него. Има органи, които да проверяват, заяви Панев.

Важно е на върха на българските служби да има хора, които работят за българския национален интерес. Важно е българските граждани да се чувстват спокойни и да не усещат натиск, какъвто има в социалните мрежи, допълни още той.

Винаги е имало значение кой ръководи МВР по време на избори, тъй като знаем колко голям е контролираният вот. Важно за нас е купени гласове да няма, важно е да има и машинно гласуване, тъй като тогава няма измами при броенето на бюлетините. Според мен това е имал предвид и Асен Василев – МВР да бъде безпристрастно и да предотвратява всякакви опити за контролиран вот, коментира зам.-председателят на парламентарната група на ПП-ДБ.

Математиката показва, че трябва да търсим подкрепа и от ДПС, разговори трябва да се водят. Не знам дали се водят такива разговори от Христо Иванов, но не виждам нищо скандално в това, посочи още той.

Намирам за напълно нормално да се създаде комисия, която да изследва дали трябва да бъде отнет имунитета на даден депутат, не намирам за нормално процесът да се шиканира процеса и да се бави във времето. Наша основа цел е всички български граждани да са равни пред закона. Депутатският ни имунитет има смисъл само когато става въпрос за действията ни като народни представители, смята Панев.

Популярността на Кирил Петков и Асен Василев дойде през първия служебен кабинет на Стефан Янев. Очевидно този кабинет е имал роля за резултатите на „Продължаваме промяната“ на следващите няколко парламентарни избори. По този начин Владислав Панев разтълкува „направеното ала-бала с президента“.

Относно смяната на хора в държавната администрация той посочи, че тя винаги трябва да е законна, но е напълно логично министърът да влиза със свой екип в министерствата.

Беше умно решението на Мария Габриел да замрази разговорите – за първите 48 часа. Вече е време за разговори, заяви Панев. Той посочи, че не може да коментира къде е Кирил Петков в момента.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Кирил Петков и Асен Василев са политически брокери, които търсят бърза власт и скоростни печалби. Те пет пари не дават какво ще стане след две години или с тяхната партия. Властта е тук и сега, а цената за нея е коалиция с Бойко Борисов. Те нямат никакъв проблем с цената. Тормози ги само как да представят на публиката тази нечистоплътна сделка. Нищо друго. Парализиращата безпринципност на ПП ги постави в толкова нелепа ситуация, че даже ГЕРБ заговориха за прозрачност, морал и спасение на държавата. Това трябва да е много ясен знак в каква кал са потънали и колко разтърсващи са нещата, които говорят безсрамно и цинично насаме. И само за протокола - ДБ съвсем не са приемливата алтернатива на ПП, както се опитват да го представят някои десни среди. ДБ също искат властта тук и сега, без да се съобразяват, за пореден път, с предизборните си обещания. И това, че цената за вечеря с Бойко Борисов става солена съвсем не ги притеснява.Просто имаме хора, които искат да излязат от проблемите си като се впият във властта и я употребят в собствена изгода. Този поглед в политическата кухня на ПП (Поредните предатели) би трябвало да е отрезвяващ. Пътят към промяната няма как да минава през политическите корпоративни черноборсаджии, които не дават пет пари за собствения си народ. Крайно време е на избори да си правим тази сметка. Политическото инженерство омаломощи България и занули всички крехки надежди за реална промяна. Време е да изхвърлим този боклук на бунището.

02.06.2023 02:10:41

Анонимен

Шарлатани!

31.05.2023 20:14:32

Анонимен

Искането за сваляне имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е само интродукция към това, което предстои. Следващата крачка е неговото задържане. Това ще стане веднага, щом бъде гласувано свалянето на депутатския му имунитет. БСП, ДПС, ИТН и „Възраждане“ вече са готови да гласуват за свалянето на имунитета. Освен арест за Борисов, се готвят обвинения и задържания на министри от неговите три кабинета. От енергетиката, през милионите в магистралите до Руски/Турски поток. Няма да бъдат подминати вършалите в МВР и службите. Важни фигури в ГЕРБ вече са дали знаци, че са готови да свидетелстват срещу своя лидер, за да спасяват себе си. Ще бъдат ударени и лица от приятелския кръг на Борисов, заради съмнителни сделки, обществени поръчки, пране на пари, неясен произход на милиони в чужди банки и скъпарски имоти. Ще бъдат повдигнати обвинения и на политици, които досега са се считали и все още са считани за недосегаеми.

31.05.2023 14:24:37

Анонимен

Щом властта се е усладила на президента то при вас как беше?

30.05.2023 15:56:53

Анонимен

Това недоразумение сериозно ли ги говори тези глупости. Половината от казаното на зеверата е подсъдно, а за ламтящият за власт, се оказва че няма нищо нередно. Вие май не разбирате, че ако по някакъв начин се докопате до властта, хората ще ви бият по улиците. Мислиш си, че само политиците имат право на оценка на разпасаното поведение на ПП? Не, на политиците им дават трибуна да изразят мнение, но хората също имат такова и то е че сте морални уроди. Апологетите на националното предателство сте стотина души, а страдащите от поведението ви са шест милиона. Какво мислиш ще ви се случи ако хората решат да ви потърсят сметка? Искаш да се чувстваш уверен? Не застанвай срещу народа.

30.05.2023 11:47:57

Анонимен

Сега президента е виновен, че няма правителство, като вие не сте кадърни да го съставите. Трябвало да има доверие в партньорите. Вие сте загубили най-важното доверие – това на българските граждани.

30.05.2023 11:06:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.