• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Владислав Панев: По-голямата конкуренция ще се отрази благоприятно върху цените

Владислав Панев: По-голямата конкуренция ще се отрази благоприятно върху цените

/КРОСС/ В снощното предаване „Още от деня" по БНТ Владислав Панев, каза че и двата сектора, които днес протестират - земеделци и енергетици имат най-голяма нужда от реформи. „Визията на правителството и в двата сектора е тази, която би ги отвела до успех."

Начинът на субсидиране означава, че се субсидира основно зърнопроизводството, от това следва, че те нямат нужда от работна ръка и хората бягат, обясни Панев. „От друга страна производството на плодове, на зеленчуци пада. И ако не променим начина на субсидиране, това ще продължи. Земеделците няма как да говорят за промяна на субсидирането, защото то е в техен интерес, на зърнопроизводителите по-точно".

Относно спиране на вноса на зърно от Украйна, според него всичко това с Украйна няма да повлияе чувствително на пазара в България, както не повлия и забраната преди няколко месеца, смята Панев.

По-голямата конкуренция ще се отрази благоприятно върху цените, но не очакваме драстично намаление, не очакваме драстично навлизане на украински стоки, може би единствено олио, смята Панев. „Методиката за разпределение на земеделските субсидии е най-политическият въпрос".

Проблемът в момента е, че цената на световните борси е паднала, допълни Панев. „Дребните производители наистина са в правото си да искат компенсация - реколтата е по-ниска тази година, цената на торовете са космически. Техните разходи са били високи миналата година, а сега цената на пшеницата падна, така че това е реален проблем".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И защо бе, глупак, цените на торовете са космически? Кой го докара до главите на земеделците? Или разумната, рационална външна политика не е задължение на правителството. Слугинажа, като цяло и действията на простото Кере са в основата на проблемите в момента. Как само звучи: ... визията на правителството ... ще ги доведе до успех. Какъв успех? Кога? На каква цена? И защо изобщо субсидии без ангажименти за количества, асортимент, качество и цени. Тези субсидии идват от джоба на данъкоплатците, не са пари на правителството. Данъкоплатците какво получават за парите си? Политици-визионери? Идиоти.

20.09.2023 07:55:32

Анонимен

Сега този цървул , аграрник ли е или енергетик. От де ги копат тези пупавци .

20.09.2023 07:17:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.