• 21 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.7960
 •  GBP / BGN 2.3206
 •  CHF / BGN 2.0188
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 33°C

Учени откриха папирус, който разказва за детството на Исус

Учени откриха папирус, който разказва за детството на Исус

/КРОСС/ Учени в Германия направиха откритие, което развълнува света. Става дума за новооткрит фрагмент от папирус. Според изследователите забелязали фрагмента, който принадлежи към най-ранното известно копие на Евангелие от Тома, което отваря нов поглед към ранните години на християнството.

Учените откриват ценният папирус съвсем случайно, той е лежал от десетилетия в Хамбургската университетска библиотека. В един летен следобед обаче привлича вниманието на двамата учени. Съществуват разкази, като например апокрифното Евангелие от Тома, в което се съдържат чудотворните действия на младия Исус в детството, като тези разкази не се приемат за канон. Сега обаче един новооткрит фрагмент от папирус предлага още по-стара версия на този текст.

Историята със скрити папирус започва в един летен ден в Хамбург.

"Всъщност намерихме този фрагмент от папирус онлайн. Библиотеката на Хамбургския университет е дигитализирала всички негови документи и ни ги е предоставила онлайн. С колегата ми Ночи Маседо бяхме в кабинета ми един летен следобед преди 2 години. Работехме върху различни фрагменти, разглеждахме различни снимки и търсехме интересни парчета. Все още има всички тези необработени документи. И изведнъж видяхме този малък фрагмент, който беше пропуснат, защото беше много малък, а и шрифтът беше много нечетлив. Приличаше на писмо или на списък за пазаруване", споделя д-р Лахос Беркес, експерт от униерситета "Хумболт" в Берлин.

В крайна сметка вниманието им е привлечено от думата „Исус". "Това би могло да означава, че това е лична кореспонденция, не е изключено да се спомене Исус. Но въпреки това видяхме думата, а след това се вгледахме по-внимателно и видяхме още няколко необичайни думи, което не би било типично за лично писмо. И след това въведохме тези думи в базата данни, в която са запазени почти всички текстове от древногръцката литература", обясни ученият.

И така учените установяват, че са попаднали на фрагмент от най-ранното оцеляло копие на Евангелие от Тома, което разказва за чудеса на Исус още от детските му години. ВЪлнението на учените е голямо, защото досега най-ранният известен пример за този текст принадлежеше на кодекс от XI в. от н.е., но този нов фрагмент вероятно е бил написан някъде между IV и V в. от н.е. Това очевидно е много по-близо до времето, когато първоначално е било написано Евангелието от Тома - вероятно през II в. сл.н.е.

"Този текст вече е известен, историята в него е известна, но това е най-ранното копие от нея. Нашият папирус съдържа част от една от най-известните истории, а именно как Исус съживява врабчета. Историята е, че той си играе в събота и прави малки врабчета от глина. И тогава идва баща му Йосиф и казва - не ти е позволено да работиш в събота, какво направи? А той казва "Не, нищо не съм направил, те са още живи"... и врабците отлитат, а това е първото му сътворено чудо", разкри той.

Според учения находката е изключително ценна, защото от една страна е най-ранното известно копие, а от друга чрез този текст се получават сведения, как той е се е предавал през годините.

"Този малък фрагмент ни даде напълно нови познания за езика и стила на текста. Ръкописът, който е написан през XI в., е стилистично на много по-прост език и сега можем да разберем, че това е просто изкривяване с течение на времето. Текстът е бил копиран, а много неща са били опростени. Този папирус ни позволява да погледнем на целия този текст по съвсем нов начин, да го разгледаме по съвсем нов начин и бих искал да продължа да работя по този въпрос с моите колеги", казва още д-р Беркес.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.