• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Калоян Паргов: Факторите, които влияят върху демографията, са много

Калоян Паргов: Факторите, които влияят върху демографията, са много

/КРОСС/ Целта на дискусионния форум „Демографската криза - причини, фактори, динамика" беше да изплашим нацията. Демографията не е проблем само на раждаемост и смъртност. Тя касае условията и качествата на живот, средата, в която живеем, и усещането за перспектива. Това каза председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи Калоян Паргов в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Факторите, които влияят върху демографията, са много, посочи той. „Миграцията е голям проблем. Годишно изчезва един средно голям български град - около 50 хиляди души. В държавата най-важното са хората. И когато тези хора изчезват, държавата също изчезва", посочи Паргов.

По думите му, еврозоната, Шенген и други приоритети като съдебната реформа са с цел да се подобрят условията и качеството на живот в България. Политическата криза има пряко отношение към демографската криза, макар и не ключово, смята той.

Развитието на Северна България трябва да е приоритет, тъй като това ще има пряко отношение към демографията чрез спиране на миграционните процеси и подобряване на средата, смята Паргов. Пътищата са един от факторите за свързаност, които влияят върху демографията.

Според Калоян Паргов в момента политическите сили се опитват да не правят ключови грешки и да съхранят себе си за следващите месеци. „Борисов казва: „Ако ще потъваме, ще потъваме заедно, ако ще носим отговорност, да носим заедно". Основният проблем на Борисов се нарича ПП-ДБ. Целта на ГЕРБ е да привлече и вкара ПП-ДБ, носейки заедно отговорност, така, че да не губи единствено ГЕРБ от това, че ще управлява държавата в следващите месеци до местните избори, които са ключови за ГЕРБ, тъй като местното самоуправление е в основата на този модел на управление на ГЕРБ години наред", коментира той.

Влизането на БСП в подобна коалиция би било много остър завой. За Корнелия Нинова влизането във властта може да бъде успех, но не и за партията. „Ние влязохме в едно правителство с наши тежки идеологически противници, с които сме спорили 30 години на различни теми, но тогава Корнелия Нинова и партията имаше оправдание - че влизаме да се борим с модела „ГЕРБ". Това беше някаква кауза, някакво знаме. Сега какво е знамето? С 24 депутата да спасим България? Ние може да бъдем коректив в парламента, и то силен социален коректив, тъй като имаме коренни различия с тези, които се сформират правителство", коментира Калоян Паргов.

На местните избори през 2019 г. битката е била между БСП и ГЕРБ, а сега ще бъде между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. „Тогава купеният и корпоративен вот отне кметското място на Мая Манолова. Тогава групата набъбна доста, и до този момент имаме двама районни кмета - единият изключен от партията, между другото. В момента като че ли сме отстрани в играта и няма как да се примиря с това, че БСП гледа отстрани играта и чака да бъде поканена. БСП не е партия, която трябва да бъде канена, БСП е партия, която лидира процесите, дори и от второто място, дишайки във врата на първия и коригирайки го", заяви социалистът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.