• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Калоян Паргов: Ако управляващите искат да променят националния ни празник, да питат българските граждани чрез референдум

Калоян Паргов: Ако управляващите искат да променят националния ни празник,  да питат  българските граждани чрез референдум

/КРОСС/ В момента съм председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи, който основахме със съмишленици миналата година. Предадох щафетата на моите наследници, които са начело на групата общински съветници в София и на самия Градски съвет на БСП. Съдът, както знаете върна с обратен знак всички действия на Корнелия Нинова и в момента съм пълноправен член на всички органи на партията.

Аз отказах да правя постъпки да бъда върнат като председател на градския съвет на БСП, защото, все пак, близо 10 години бях на чело и съм дал немалко, и е време моите наследници да продължават нататък. Така коментира Калоян Паргов своето положение в БСП в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV.

Според него е много по-интересно какво се случва в държавата в момента отколкото неговия статут в БСП. По думите му столичният общински съвет е в по-особена ситуация заради некоалицията и сглобката на национално ниво. "В момента колегите от ГЕРБ и Демократична България доста са омекнали един към друг и го играят полукоалиционно и полусглобено и в общината. Това обаче не им пречи да се занимават с теми и проблеми които са в унисон с предложенията за конституционни промени.

Продължава поругаването на паметта и паметниците, считайки, че това ще е съществен инструмент в тяхната предизборна и политическа кампания за местните избори. На утрешната сесия те се готвят да преименуват поредната улица, кръстена на Виолета Якова в кв. Люлин, да бъде преименувана на името на Петър Манолов, за който не искам да кажа нищо лошо, но това преименуване на улици върви вече 30 години.

Това рушене на паметници и преиначаване на историята на фона на всички други проблеми считам за груба политическа грешка и национално предателство", категоричен е Калоян Паргов. Общинския съветник от БСП отбеляза, че Якова е еврейка и изрази надежда, че и организацията на българските евреи "Шалом", ще вземе активна позиция по темата, тъй като тя е жената, която убива ген. Луков, който е предводител на фашистките организации в България в периода, в който сме съюзници на хитлеристка Германия.

"Другата хрумка пък е на госпожа Малина Едрева, която е свързана с подземното пространство на мавзолея Георги Димитров, тя предлага тази част да се превърне в музей на тоталитарния култ. Аз нямам против да имаме каквито и да е музеи, но в един музей трябва обективно да се представя историческата истина за отминал период. Няма как да отричаш, че в България е имало фашизъм, да преименуваш улици носещи имена на герои в съпротивителното антифашистко движение и в същото време да обвиняваш други във фашизъм", допълни Паргов.

По думите му така се спомага за възраждането на фашизма, като се опитват да се скрият исторически истини. Според него се прави опит да се промие съзнанието на българите, особено на младото поколение, което няма спомен за събитията.

"Конституционните промени уж бяха свързани със съдебната реформа, която да доведе до въздаване на справедливост. Трябваше тези промени да ограничат правомощията на определени представители на съдебната власт. Виждаме, че покрай тези идеи, а те са само две, разделяне на ВСС на прокурорска и съдебна квота и ограничаване на правомощията на главния прокурор, но покрай тях виждаме едни абсурди.

Според мен те са предателство спрямо националната държава. На първо място това е опитът за смяна на националния празник. Трети март не дата, свързана с руския народ - те изхождат от тази презумпция на фона на войната в Украйна.

Трети март има своето значение за една война, която проф. Андрей Пантев нарича "най-честната война". Това е война за кауза - свързана с 5 вековното робство на един народ със славно минало", добави Паргов. Той отбеляза, че нашият народ е дал много на света и е по-стар от много други европейски народи. Общинският съветник припомни, че нашият народ е дал своя принос и за това много други включително и Русия да пише на нашата азбука.

"Тази война и тази дата имат много важно значение за възраждането на българската държава и формирането на българската нация след 1878 година. Ние отбелязваме този национален празник, както много други народи отбелязват подобни дати свързани с тяхната национална държава. 24 май е български празник който аз много уважавам, не само защото моята майка е родена на тази дата. На този празник ние празнуваме делото на светите братя Кирил и Методий. Това е празник на духа, на словото, на азбукарчетата.

Няма как да противопоставяме дати в българската история, всяка една от която има своето ключово значение", допълни Калоян Паргов. По думите ми за България датата 3 март има ключово значение защото на тази дата настъпва българското възраждане като нация и държава. Той припомни, че според Санстефанския мирен договор България се възстановява в границите на Мизия, Тракия и Македония.

"На 13 юли, една друга любима моя дата, защото тогава съм роден, но не толкова добра за България, се подписва Берлинския договор, който създава една несправедливост, прекъсвайки и спирайки въжделенията на българския народ за национално обединение. Въз основата на този договор впоследствие България търси всевъзможни варианти да изчисти тази несправедливост. Минавайки през различни актове, като Съединението, Независимостта и дори включвайки се в различни не толкова сполучливи коалиции и водейки войни за обединение на българските територии", припомни социалиста.

По думите му не може представителство от партии и коалиции в парламента, което се радва на доверието на едва 20% от обществото, да решава на своя глава да променя националния празник. Според него това е тема за референдум, която да бъде поставена и изрази надежда, че на подобен референдум би трябвало да излязат повече хора, отколкото на последните избори, за да се произнесат.

"Това е въпрос на референдум на който ние да попитаме българските граждани, "съгласни ли сте да променим датата на националния си празник от 3 март на 24 май?

Хайде управляващите да бъдат така добри да направят референдум, за да чуят мнението на всички граждани. Дано в него да не участват пак само тези 20%, избиратели от всички граждани, които легитимират сегашните управляващи", изрази надежда Паргов.

Той изрази несъгласие и с готвените промени свързани с отпадането на служебния кабинет. По думите му не може правителство, което е загубило парламентарното доверие да остане и да подготвя избори при разпуснат парламент.

"Давам ви пример - правителството на четворната коалиция, в която участваше и БСП, получи "вот на недоверие".

Как така тези, които са получили вот на недоверие от парламента, ще продължат да управляват без парламент до произвеждане на нови избори? Как ви звучи тази недомислица, даже бих казал тъпотия. И сега дайте понеже Румен Радев е президент и той не ни харесва, и може утре да паднем от власт и да се наложи да прави пак служебен кабинет и да прояви реваншизъм, давайте да го ограничим.

Това е все едно да зашиеш балтона за копчето. Същото е и с двата мандата за кмет. защо трябва да се ограничават механично хора, които са харесвани и избирани понеже няма друг начин да ги свалим", възмути се Паргов. Той се съгласи, че този експеримент с мандатността вече е правен в БСП от Корнелия Нинова с цел да се отърве от авторитетите в партията, но тази мандатност не е подобрила качеството на БСП и нейните кадри. Според него не е лошо тези които предлагат тази мандатност за кметове да видят лошия пример от нея именно от БСП. "Това се прави заради кметове в много малки населени места като в Галиче например.

Където кметът е вся и всьо - той е онбашията там. В такива места понеже държавата не може да се справи, органите на реда не могат да се справят незнайно защо, което е абсурд на абсурда, дайте сега да променяме закона, че легитимно да се освободим от такива язви. Всеки може да се кандидатира и може да бъде избиран и това е дискриминация.

Ако някой иска да се кандидатира и има претенция, че може да управлява по-добре от даден кмет, да го направи и да поиска доверието на хората", заключи Калоян Паргов. Целия разговор вижте във видеото.

 

Източник: PIK.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Милионерът Калоянчо се загрижил за празника, че да не би с референдум да я курдисаха тази дата, Ватника Желю да не пита някой, сложиха му я от началството в Кремъл, за да има отново разделение в България, а основния руски принцип у нас е бил разделяй и владей.

27.07.2023 15:08:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.