• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Асен Василев: Проверките на големите фирми, а не на фризьорските салони, пълнят хазната

Асен Василев: Проверките на големите фирми, а не на фризьорските салони, пълнят хазната

/КРОСС/ Спряхме да проверяваме фризьорските салони и започнахме да проверяваме големите компании. Така изведнъж хазната почна да се пълни. С тези думи служебният финансов министър Асен Василев коментира пред БНТ предложената от него актуализация на бюджета. В нея са предвидени допълнителни разходи до края на годината от 1.8 млрд. лева, които ще бъдат обезпечени от 2 млрд. лв. повече приходи, идващи от повишената събираемост от агенция "Митници" и агенцията за приходите, както и средства от плана за възстановяване и развитие на ЕС.

Василев обясни, че големите приходи за хазната са там, където са големите компании с големи обороти. Той посочи още, че неправилното разпределение на обществения ресурс в последните 15 години е довело до голямата ножица, която се е образувала между бедни и богати.

"Голяма част от обществения ресурс отива за хората с майбасите, вместо за хората, които използват метрото. Когато ресурсът се насочи към хората с майбасите, той не остава в България. Те си го взимат в кюлчета и пачки и отиват да си го харчат в Дубай. Това е доста пагубно за българската икономика", каза Василев.

Той добави, че за краткото време, в което е министър, е установил, че в някои сектори, особено в строителния, "безпардонно са давани пари", харчено е без контрол и без процедури. Според него в тези случаи не се касае за безхаберие, защото всичко е правено "абсолютно нарочно".

"Разходната част е големият проблем. Дават се пари на 3-4-5 фирми, които буквално са били абонирани за големите поръчки. Всичко е много шокиращо", каза още Василев.

Той уточни, че в актуализацията на бюджета са заложени пари за справяне с нова вълна на коронавируса. По думите му предвиденият за подобни случаи Фонд за бедствията е изпразнен, като са дадени пари за бедствия от 2011 г.

Василев припомни изказване на бившия премиер Бойко Борисов, който беше казал, че за да даде допълнително пари на пенсионерите, трябва да вземе от полицаите и учителите, които биха страдали при подобно развитие на обстоятелствата.

"В актуализацията на бюджета сме заложили и допълнителни пари за пенсии. Това показва, че трябва да се вземе пари от приятелите, с които играе, а не от полицаите и учителите. В този случай единствените, които страдат са тези, които са получавали милиарди", добави финансовият министър.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.