• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Парижани напускат френската столица заради Олимпиадата

Парижани напускат френската столица заради Олимпиадата

/КРОСС/ Франция е на път да запази водещата си позиция в света като най-популярна туристическа дестинация и през тази година. Истински бум на чуждестранните посетители обаче се очаква това лято в Париж, когато градът е домакин на Олимпийските игри. Любопитното обаче е, че докато туристите се тълпят към Париж, то парижани масово напускат града. Други пък използват момента да закрепят бюджета, освобождавайки апартаментите си, които да предлагат под наем на туристи на четворно по високи цени.

Животът в Париж вече е труден, но по време на Олимпиадата ще бъде ад, коментират жители на френската столица.

„Животът в Париж е достатъчно труден и неорганизиран през цялата година, а по време на Олимпийските игри дори не ми се мисли. Познавам много хора, които ще напуснат града по време на игрите, защото се страхуват от хаоса, който ще настъпи. Аз също не мисля да оставам", казва пред нашата камера парижанката Анна-Лиза.

Подобно на Анна-Лиза, много парижани вече са планирали как и къде да "избягат" от Олимпийските игри. В борбата с трафика местните власти призовават за споделено пътуване, а фирми разрешават на служителите си да работят от дома. За по-далновидните жители на Париж спортният форум може да се окаже златна мина.

"Всеки търси възможности. Много парижани напускат града, за да изкарат пари. Моя приятелка живее в 16 кв. м студио, за което плаща месечно почти 1000 евро. За периода на Олимпийските игри вече успя да го продаде за 4000 евро. Представяте ли си, четири пъти по-скъпо! Изнася се за 20 дни ,за да изкара пари от туристите, които идват", добавя Анна-Лиза.

Четири месеца преди Олимпиадата много от местата за настаняване в Париж вече са наети на тройно и дори четворно по-високи цени. Средната цена за нощувка в хотел се е повишила от 169 евро през юли 2023 г. до 699 евро за същия период тази година.

По-скъпи стават не само нощувките, услугите и транспортът, но и входните такси за туристическите забележителности. От януари билет за Лувъра, например, струва с 5 евро повече.

"Париж е достатъчно скъп град, а вече сме свидетели на това как цените се покачват още. Билетът за метрото скача двойно. Цените на хотелите и апартаментите през лятото се покачват тройно и дори четворно. Животът по-време на Олимпиадата тук ще бъде невъзможно скъп", коментира Анна-Лиза.

За да се борят със спекулативното увеличаване на цените, властите ще извършват масово проверки в хотели и заведения.

Остава и един от най-сериозните въпроси - как Париж ще се справи със сигурността по време на игрите.

"През седмицата тук много се коментира случка, която звучи колкото куриозно, толкова и сериозно. Бандити откраднаха чантата на служител на парижкото кметство, която е съдържала важни документи, свързани със сигурността по време на Олимпиадата. Чантата изчезнала, докато човекът пътувал в обществения транспорт. Вярно, че кражбите тук не ни изненадват, но тази специално поставя много въпроси", разказва Анна-Лиза.

Сигурност, високи цени, транспортен хаос - въпросите пред Париж са много, но нито един от тях няма да спре очакваните 16 милиона души, които се канят да посетят френската столица това лято.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.