• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Сметната палата чака отчетите на още 45 партии до 15 юни

Сметната палата чака отчетите на още 45 партии до 15 юни

/КРОСС/ Сметната палата напомня, че удълженият срок за подаването на финансовите отчети за 2019 г. от политическите партии, изтича на 15 юни.

Съгласно Закона за политическите партии финансовите отчети за предходната година следва да се представят от политическите партии до 31 март на текущата година, но срокът бе удължен заради извънредната ситуация във връзка с мерките срещу разпространението на COVID-19.

Това задължение се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили дейността си с влязло в сила решение на Софийския градски съд.

До днес 84 партии са подали отчетите си, а действащите партии са 129, съобщават още от палатата.

Заедно с финансовите си отчети за 2019 г. партиите трябва да подадат в Сметната палата и декларациите по образец със списъци на физическите лица, юридическите лица и едноличните търговци, направили дарения. Финансовите отчети трябва да се представят на хартиен и електронен носител.

Съгласно Закона за политическите партии, годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията - съдържание и начин на представяне, както и когато не е придружен с декларацията със списъка на дарителите, се смята за неподаден.

От Сметната палата съобщават, че до 30 юни ще публикуват представените финансови отчети на партиите за 2019 г., както и списъците на дарителите им, наименованията на партиите, които не са подали отчети в срок, както и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.

Последиците от непредставяне в срок на годишните финансови отчети са: налагане на имуществена санкция на политическата партия в размер от 5 000 до 10 000 лв.; загубване правото на държавна субсидия до провеждането на следващи избори за народни представители; както и възможност Софийският градски съд да постанови разпускане на политическата партия, когато не са представени в Сметната палата годишни финансови отчети за две последователни годи

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.