• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Подкрепата към партиите намалява

Подкрепата към партиите намалява

Политическият дебат бе изпъстрен с пререкания и обиди

Всичко опира и до качествата на политическия елит

/КРОСС/ Всички политически сили знаеха, че са за малко и всички се готвеха за избори. Необяснимо е защо продължават да се държат по същия начин и не променят нищо, при положение, че виждат какъв е резултатът - намалява подкрепата за партиите. Част от причината е именно начина, по който те комуникират една с друга, както и с избирателите.

Ако това бяха партии, защитаващи определени социални интереси, сигурно щяха да осъзнаят, че бъркат, че голямата част от избирателите не ги харесват, не ги припознават. Нищо подобно не видяхме.

Всичко опира и до качествата на политическия елит. Не е тайна, че демографската криза няма как да не се отрази и на него. Нещата опират вече до криза на политическото представителство, а липсват каквито и да било опити тя да бъде преодоляна. Това може да стане единствено тогава, когато партиите престанат да бъдат единствено функция на въжделенията на своите двама-трима ръководители.

Политическият дебат, изпъстрен единствено с пререкания и обиди, показва ниското ниво партиите и техните лидери.

Това е проблем на лидерите, не е проблем на гражданите, които са гласували за тези партии. Някой разбрали по какъв начин сформират позициите си? Те допитват ли се до техните колективни органи? Какво се случва с мнението на гласоподавателите, на членовете на партията? Нищо! Имаме няколко души, които се обиждат помежду си и се държат неадекватно, сякаш за да ни покажат, че политическият елит е изключително представителен за една културна долница в обществото.

Обществото има нужда от нещо различно. Това обаче не означава, че ГЕРБ не биха могли да спечелят едни избори, но не по силата на достойнствата им, а по силата на това, че няма кой да вземе повече гласове от тях. Струва ми се, че всички партии, които бяха в последните два състава на парламента, трудно могат да разширят социалната си база и електоралната си подкрепа. Тук обаче остава голямата въпросителна за това как ще се отразят изборите „2 в 1", президентските на парламентарните и обратно конфликтът между т. нар. партии на промяната може да реабилитира частично образите на ГЕРБ и ДПС, заклеймявани от тях като статукво.

*Пред агенция БГНЕС

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.