• 17 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Нина Ставрева: Ръководството на БСП е в самоизолация спрямо членовете си и другите партии

Нина Ставрева: Ръководството на БСП е в самоизолация спрямо членовете си и другите партии

/КРОСС/ Нина Ставрева е бивш кмет на Каварна, член на БСП. Пред novapress.bg тя коментира процесите, които протичат в левицата преди избора за нов председател на столетницата.

Г-жо Ставрева, на какво се дължи според Вас спадът на доверие в БСП на 12%?

Спадът на доверието в БСП на 12%, според социологическа агенция, трябва да ни накара да се замислим за партията, за състоянието й и за политиката, която води ръководството. Аз съм член на БСП от много години. Партията не съществува от 2016 г. Тогава имаше огромен ентусиазъм, надежда и енергия. Тази мотивация и енергия липсват днес в членовете на БСП. Казвам това, като редови член. През последните години по отношение на организационното състояние на БСП имаме един много тежък проблем, а именно намаляването на членовете с над 40 000. Това е резултат от поведението на ръководството на партията през последните години. Като че ли поведението на разделение от лидера се е прехвърлило върху образа на цялата партия, а резултатите от това са ясни и го показват социологическите изследвания.

Какво имате предвид?

Хората са най-важният ресурс във всяка партия, а според мен връзката между членовете на БСП, местните ръководства и националното ръководство е скъсана. То не се интересува от тях, не чува проблемите им. И ако това продължи по този начин, следващите резултати от социологическите проучвания ще са още по-тежки.  Аз бях кмет на Каварна през изминалия мандат от БСП. За тези четири години нито веднъж представител от ръководството на БСП не дойде в Община Каварна.

Какво е вашето обяснение?

На скъсаната връзка между националното ръководство, местните такива и отделните членове. На пълното неглижиране на проблемите им и на линията на разделение. Има и една много по-дълбока тема, за вътрешната опозиция на БСП. За тези четири години ръководството ме възприемаше, като част от тази вътрешна опозиция. Затова не усетих подкрепата на моята партия. Иначе за четири години всички кметове на БСП имахме общо две срещи с ръководството, а можеше да се провеждат по няколко срещи всяка година, за да усетят те ясно подкрепата на своята партия. Това не се случи.

Имате ли усещането, че настоящото ръководство на БСП е в самоизолация?

Да. Всички, които не сме съгласни с изявленията и посланията на ръководството влизаме в графа – опозиция. Това, че не се приемат чуждите позиции води до самоизолация на настоящото ръководство не само във вътрешнопартиен план, а въобще. То се изолира и от останалите политически сили, включително и от тези, които доскоро бяха в широкия формат на Коалиция за България – партиите от левия спектър. Но и не само те.

Казвате, че няма добра комуникация между ръководството на БСП с бивши коалиционни партньори и други партии. Как тогава реализира политика?

Разбира се, че като е в изолация БСП не може да води политика. Този проблем изважда партията от политическия живот на страната. БСП се използва, за да обслужва интересите на една малка група от хора. Изводът е, че самоизолацията и липсата на комуникация  с партиите от левия спектър ясно говори, че БСП се нуждае от промяна.

Каква?

В начина на работата. Най-важна е промяната в отношението към хората. Онези послания, които се излъчват от БСП, политиките за които говори да бъдат чути и разбрани, но първо партията трябва да чуе хората. И така ще се върне мотивацията и енергията на хората от партията.

Знакови имена от БСП казаха, че Корнелия Нинова не трябва да се кандидатира за председател. Споделяте ли това мнение?

Споделям мнението, защото резултатите за които говорихме в началото налагат тази теза. Корнелия Нинова трябва да поеме отговорност за сринатото доверие в партията, за отлива на членове и заради организационното състояние в БСП, както и заради и за изолацията на партията. Няма как да говорим за промяна, ако настоящият председател и заместникът му, заради които БСП е в това състояние се явят на изборите. Ние видяхме промяната, която реализираха. Имаше четири години да изпълнят поетите обещания.

При избора си за председател, Нинова се зарече БСП да отстоява ключови леви политики. Посочете един социален закон, който да е предложен от БСП и да е приет в Народното събрание?

Един от основните проблеми на БСП, че говоренето си остава просто говорене. И всичко онова, което е разписано, като решения, задачи и поставени цели през 2016 г. си остана само на хартия. Не са реализирани тези леви политики. Има само едно агресивно говорене. Историята показва, че БСП печели, когато излъчва позитивни послания. През последните седмици наблюдаваме тенденция, в която дясното правителство на ГЕРБ прокарва леви политики.

След като ГЕРБ прокарва леви политики, къде е БСП?

Силно се надявам, след промяната в БСП, за която всички говорим и очакваме след избора, партията да е тази, която да реализира левите политики. В БСП няма отбой. Има каузи. За да се реализират тези каузи и тези леви политики, БСП трябва да управлява. Преди да се стигне до това обаче, има много работа, която трябва да се свърши. Едно от най-важните неща е промяна на отношението към хората, към редовите членове. Изключително важно е всички социалисти да усетят, че партията стои зад тях. БСП трябва да защитава членовете си. Само така ще им покаже, че всички тези идеи ценности и принципи, които са вписани в партийните ни документи не са празни думи. Обещанията трябва да се реализират и хората да ги видят. Днес те не виждат в БСП, че е алтернатива. Първо да оправим собствените си проблеми, преди да започнем да решаваме тези на хората и на държавата. Всичко това може да започне с връщането на мотивацията и мобилизацията вътре в самата партия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Димитър Симеонов

След предателската политика на предишните председатели на БСП Станишев и Миков една Корнелия Нинова е светъл лъч за партийните членове и честните българи. Затова е пълна и целенасочена лъжа казаното от тази активистка, че ръководството на БСП е в самоизолация спрямо членовете си и другите партии. Точно обратното е вярно.

01.06.2020 16:42:38

123

,,,и не всичко е пари ,г-жа !

31.05.2020 13:15:46

Анонимен

Засега най-подходящият председател на БСП е Корнелия Нинова .Подкрепям я !Парламентарната група на БСП под нейно ръководство няма нищо общо с тази под ръководството на безличниа Миков .Продължавайте все така....факт е ,че много от предложенията ви сега се приемат от ГЕРБ/разбира се предизборно /.Успех на Нинова !А партийната организация с едни от най-ниските резултати в изборите е тази в Пливдив ,така ,че да не дава съвети !

31.05.2020 13:13:32

анна

Не ви ли стигна да повтаряте една и съща мантра Значи, като кмет сте били далеч от пар.членове на Каварна; Този факт е достатачен да отидите на брега на морето и си направите самооценка; Така не се прави парт.кариера

30.05.2020 11:21:54

Мдаа

Гергов яко плаща парички на разни никому неизвестни мисирки да плюят по БСП...

29.05.2020 09:48:31

Безпартиен

Полезно интервю с оглед на това българите да се запознаят със смехотворните обвинения и лъжи на опозицията вътре в БСП срещу Корнелия Нинова, показваща единствено желанието си да краде заедно с ГЕРБ и затова неистово стремящи се към съвместно управление с шайката на члена на БКП Бойко Борисов. Но тази другарка е безкрайно неизвестна и затова би било добре да интервюирате и баш тарторите-авери на банкянския политик, а именно такива като Гергов, Дъбов, Миков и останалите от кохортата милионери-псевдосоциалисти.

28.05.2020 19:10:28

Анонимен

Тази пък каква е? И откъде има наглостта да изказва мнение от името на всички? Аман от герберски компрадори. И откъде се взе тази цифра за популярността на БСП? От пресцентъра на Борисов ли? ГЕРБ никога не са прокарвали леви политики, доколкото тежестта на всичко което правят се прехвърля върху масата най-бедни.

28.05.2020 14:13:46

Анонимен

Защо не приемете,че напоследък вие сте най-големия противник на БСП?Реално погледнато вие сте чост от ГЕРБ и то предния,ударния елемент в борбата срещу БСП!Много приличате на АБВ.Понеже се разбра,че напускайки БСП нямате никакъв шанс-затова разбивате партията отвътре....Е,парите не миришат,нали?

28.05.2020 12:18:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.