• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

България изпраща патриарх Неофит в последния му земен път

България изпраща патриарх Неофит в последния му земен път

/КРОСС/ От 9.30 ч. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна заупокойна Света литургия. Службата е оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който е временен наместник-председател на БПЦ в съслужение с митрополити, епископи, свещеници. Около 10.15 ч. пристигна Вселенският патриарх Вартоломей.

Поканени бяха и представители на поместните православни църкви. На литургията е и предстоятелят на Украинската църква Епифаний Киевски. Присъстват премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, председателят на парламента Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, посланиците на Украйна и Русия и други високопоставени гости.

В 11.40 ч. започна опелото, водено от Вселенския патриарх Вартоломей, заедно с представители на поместните православни църкви и архиереи на БПЦ.

Заупокойната литургия в памет на патриарх Неофит започна в 9.30 в "Ал. Невски". Отслужи я Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с митрополити, епископи и свещеници.

"Независимо от земната ни раздяла с него, светлината и радостта, благодстта и мира, които строяха от Негово Светейшество ще ни съпровождат и занапред. Напътствията му ще бъдат постоянен коректив на нашите мисли и действия", каза в словото си Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Започна литийното шествие, което ще съпроводи патриарх Неофит в последния му път. Освен духовници, много хора са дошли да изпратят Негово Светейшество.
Траурен звън от прозвуча от камбанарията на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тленните останки на патриарха ще бъдат пренесени с лафет от времето на цар Борис Трети - именно с него царят е бил изпратен в последния си земен път. За разлика от 1943 година, когато лафетът е бил теглен от коне, днес това ще направи военна машина.

Мерките за сигурност в центъра на София са засилени, а улиците, по които ще премине литийното шествие, ще бъдат временно затворени. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.