• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

След смъртта на патриарх Неофит, Светият синод се събира на извънредно заседание

След смъртта на патриарх Неофит, Светият синод се събира на извънредно заседание
Трябва да бъде избран временен настоятел на Софийската митрополия

/КРОСС/ След смъртта на патриарх Неофит Светият синод се събира днес в 14 часа на извънредно заседание. На него се очаква да бъде избран временен настоятел на Софийската митрополия до избора на нов духовен водач. Старшият архиерей - великотърновският митрополит Григорий, ще оглави заседанието. Очаква се да бъде отворено и завещанието с последната воля на патриарх Неофит.

Духовниците трябва да решат къде да бъде опелото, поклонението и погребението пред Негово Светейшество. Очаква се поклонението да бъде в „Св. Неделя", а по-късно - и в катедралният храм „Св. Ал. Невски". Погребението най-вероятно ще се състои в Троянския манастир.

След процедурата Светият синод трябва да се събере отново и да избере председател, който да управлява църквата в следващите четири месеца. След това ще бъде проведен избор за нов български патриарх, в който могат да участват деветима митрополити.

Третият поред патриарх на България - Неофит, почина на 78-годишна възраст от многоорганна недостатъчност. Тъжната вест обяви Западно и Средноевропейският митрополит Антоний. Според съобщението на Българската патриаршия патриарх Неофит е издъхнал в 22.22 ч. във Военно-медицинската академия. Той беше настанен там с белодробно заболяване в края на ноември миналата година.

Митрополит Яков посочи, че на днешното заседание ще се вземе решение как ще България ще се раздели с патриарх Неофит.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.