• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

България празнува 67 години от края на изолацията ѝ от православния свят

България празнува 67 години от края на изолацията ѝ от православния свят

/КРОСС/ десетки миряни изпълниха храм-паметника „Св. Александър Невски" в столицата на празничните богослужения по повод годишнината от възстановяването на Българската патриаршия, предаде репортер на БГНЕС.

На днешната дата, преди 67 години, Третият църковно народен събор избира Пловдивския митрополит Кирил за Български патриарх. Така патриарх Кирил става приемник, макар и непряк, на Търновския патриарх Евтимий, който е последния български патриарх до падането на страната ни под турско робство.

Празничният неделен ден започна със света Литургия, отслужена от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод. Молебенът трябваше да бъде възглавен от Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, но вместо него службата води Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

Въпреки епидемиологичната обстановка в страната, много от миряните в храма отново приемаха причастието с обща лъжичка.

Годишната от възстановяването на Българската патриаршия се отбелязва тържествено във всички епархии на Българската православна църква.
Патриарх Неофит: Да бъдем неизменно водени от духа на единството

В обръщение Негово Светейшество патриарх Неофит заяви, че датата 10 май е една от най-светлите дати в история на нашата Църква, ден на радост, заслужена гордост и достойнство.

"Приветствайки се с пасхалния поздрав, пребъдвайки в радостта поради Христовото Възкресение, в четвъртата неделя след Пасха историческата ни памет ни връща към едно от най-радостните и важни събития в най-новата история на Православната ни църква - възстановяването на нейното патриаршеско достойнство. Днес ние се връщаме назад във времето, скоро след като православният ни народ бе изпитал облекчението от вдигането на печалната схизма и възстановяването на общението ни с всички православни църкви, когато оставаше да се направи само още една, последна крачка към възстановяването на историческата истина, като се признае за пореден път най-високото в православния свят патриаршеско достойнство, на което родната ни Църква се е радвала неведнъж в дългата си и превратна история и което поради различни исторически причини и обстоятелства несправедливо ѝ е било отнемано", казва патриархът.

В обръщението си патриарх Неофит посочва още: "Богу било угодно това да стане факт при светителстването на приснопаметния наш предшественик, изтъкнат духовник и историк на Църквата, Светейшия Кирил, който за трети път в историята въздигна жезъла на древните български патриарси от Преслав и Доростол, Охрид и Търновград. Ето защо, 10 май 1953 г. ще остане завинаги в паметта на Църквата ни като една от най-светлите дати в нейната история, ден на радост, заслужена гордост и достойнство. Ден на паметта ни за едно събитие, в което като във фокус винаги ще се събират усилията на всички строители на Православната ни църква: от времето на светеца-покръстител Борис I Михаил до днес. Ден, в който всички ние - свещеноначалие, освещен клир и Божи народ на Българската патриаршия - ще отдаваме дължимото на нашите наистина велики и достойни предци".

"Нека свято пазим това вековно, най-високо достояние на Православната ни църква. Да бъдем единомислени, неизменно водени от духа на единството, „докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий,... до пълната възраст на Христовото съвършенство" (Еф. 4:13). Нека винаги да бъдем водени от онази божествена ревност по съграждането и мисията на Църквата Христова, която са ни завещали нашите предци, като във всяко наше лично и общо дело се водим от примера, завещан ни от тях - основателите и строителите на богохранимата Българска патриаршия", призовава патриарх Неофит и отправя молитва и поздрав към членовете на църквата и към българите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

пРОПУСНАЛИ СА ДНЕС ДА ОТПРАЗНУВАТ И 11-ТАТА ГОДИНА ОТКАКТО СЕ НАДУПИХА НА ТИКВАТА ЗА СОБСТВЕНОТО СИ БЛАГО ТИЯ НАШИ БЕЗБОЖНИЦИ ОТ БПЦ...

11.05.2020 18:17:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.